Index Vakbarát Hírportál

Romániai bűnszervezetet számoltak fel Olaszországban

2022. május 20., péntek 21:56

Idős férfiakat károsított meg csalással az a romániaiakból álló bűnszervezet, amelynek 13 tagját vették őrizetbe Olaszországban, és további 56 tagját azonosították Romániában, Németországban és Hollandiában.

Az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerint a dél-olaszországi Calabria régióban tevékenykedő bűnszervezet tagjai számos bűncselekményben, a csalás mellett szexuális kizsákmányolásban és pénzmosásban is érintettek.

A bűnözői csoport bejárónőként foglalkoztatott fiatal nőket használt fel a 70 és 90 év közötti magányos férfiak megtévesztésére. A nők feladata az volt, hogy meggyőzzék az idős férfiakat, hogy különböző összegeket kölcsönözzenek számukra, vagy pénzügyi segítséget kérjenek maguk, illetve családtagjaik egészségügyi kezelésére. A nők és idős férfiak között gyakran szexuális kapcsolat is volt.

A gyakran családjuktól elszigetelten élő férfiakat megzsarolták, ha megtagadták a kért összegek kifizetését. Előfordult olyan eset is, amelyben egy áldozat

meghalt, mert gyógyszerét túladagolták, hogy könnyebb legyen a kirablása.

A bűnözői csoport a begyűjtött pénzeket különböző átutalásokon keresztül továbbította Romániába, ahol ingatlanba, járművekbe és aranyba fektették, hogy tisztára mossák. Becslések szerint a bűnszervezet több mint egymillió eurót szerzett az idősek megkárosításával.

Az Olaszországban, Romániában, Németországban és Hollandiában tartott házkutatások alatt számos elektronikus berendezést és dokumentumot foglaltak le az illetékes hatóságok.

Rovatok