Index Vakbarát Hírportál

Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpontnál

2022. május 20., péntek 19:50

Török harci repülőgépek megsértették a görög légteret az északkeleti országrészben fekvő Alekszandropolisz térségében – jelentette be a görög külügyminisztérium.

A török gépek 2,5 kilométerre megközelítették a várost, amelynek kikötőjében egy amerikai támaszpont is működik. A minisztérium „a nemzeti szuverenitás párját ritkító megsértéséről” és „a török provokációk egyértelmű eszkalációjáról” beszélt.

Törökország aláássa a NATO összetartását és célkitűzéseit, és egyértelmű veszélyt jelent az Európai Unióra is, mivel Alekszandropolisz a szövetségesek egyik fontos csomópontja

– hangsúlyozta a görög külügyminisztérium. Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t és az ENSZ-t.

Az alekszandropoliszi kikötőben működő amerikai támaszponton keresztül mindössze néhány óra alatt lehet eljuttatni Ukrajna határához a katonai segélynek szánt hadifelszereléseket. Az Egyesült Államok ezzel megkerüli a Dardanellák tengerszorost és a Boszporuszt.

Svédország: Törökország félretájékoztat

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy a NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) – írja az MTI.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely – még 1984-ben- terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t. Az Európai Unió is csak 2002-ben követte Svédország példáját. Stockholm „álláspontja pedig azóta sem változott”.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a török állami televízióban elmondta, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis

a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített PKK-t.

Erdogan telefonon tárgyalt Hollandia miniszterelnökével, és kitartott eddigi álláspontja mellett. Emellett jelezte, hogy tervei szerint szombaton a NATO-főtitkár mellett a brit és a finn kormány illetékeseivel is beszél telefonon.

A hét elején a török elnök még úgy nyilatkozott, hogy a skandináv országok „ne fárasszák magukat” küldöttségek Törökországba küldésével, ha az a céljuk, hogy meggyőzzék Ankarát a NATO kibővítését ellenző álláspontjának megváltoztatásáról.

Rovatok