Index Vakbarát Hírportál

Újabb nyolcmilliárd forintot kap Magyarország a menekültellátásra

2022. május 20., péntek 12:22

Az EU költségvetését kezelő Európai Bizottság április végén már utalt 299,6 millió eurót (több mint 110 milliárd forintot) Magyarországnak a menekültek ellátására.

Kiderült, hogy az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt adhat az Ukrajnából hazánkba érkezett menekülteknek nyújtott ellátás finanszírozására. Nemrégiben írtunk arról, hogy a bizottság összesen 248 millió eurót biztosít a befogadóállamoknak. Mostanra kiderült, hogy az összeg több mint felét, 144, 6 millió eurót Lengyelország kapja. Azt, hogy milyen összeget kap a további három ország, egyelőre nem tudni.

Az uniós belügyi pénzalapokból származó forrásokat a kedvezményezett tagállamok arra használhatják fel, hogy azonnali segítséget – egyebek mellett élelmiszersegélyt, közlekedési szolgáltatásokat, ideiglenes szálláshelyeket – biztosítsanak azoknak az embereknek, akik az orosz támadás miatt menekültek el Ukrajnából. A tagállamok a forrást emellett felhasználhatják arra, hogy növeljék a külső uniós határok igazgatására szolgáló kapacitásaikat.

A gyors ügyintézés érdekében Brüsszel nem a tényleges költések, hanem az eredmények alapján adja majd a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire akarja fordítani. Azt utólag fogják vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

(Borítókép:  Az orosz–ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.  Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok