Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson apja felveszi a francia állampolgárságot, hogy az EU-n belül maradjon

2022. május 21., szombat 17:21

Boris Johnson édesapja, Stanley Johnson felvette a francia állampolgárságot, hogy a Brexit után is az Európai Unión belül maradhasson. Fiával ellentétben, aki a Brexit mellett kampányolt, Stanley Johnson a maradásra szavazott a 2016-os népszavazáson.

Boris Johnson brit miniszterelnök édesapja, Stanley Johnson azt mondta egy belga lapnak, hogy felvette a francia állampolgárságot, hogy a Brexit után is képes legyen megtartani a kapcsolatát az Európai Unióval – számolt be a BBC. A volt európai parlamenti képviselő elmondta, hogy fiától azt az egyszavas választ kapta: „magnifique”.

„Ismét EU-tagnak számítok, és ez nagyon jó” – mondta a férfi, akinek az édesanyja szintén francia állampolgárságú volt, és aki szerint „nagy kincs” az állampolgárság megszerzése. Elmondása szerint az utóbbi lehetővé teszi számára, hogy „az identitása egy részét magáénak vallja”.

Fiával ellentétben, aki az Európai Unióból való kilépés mellett kampányolt, Stanley Johnson a 2016-os Brexit-népszavazáson a maradásra szavazott. Később azonban meggondolta magát, mondván, „eljött az idő a kilépésre”. Johnson azzal viccelődött, hogy újra indulhatna az Európai Parlamentben, de ezúttal Franciaország színeiben.

Stanley Johnson 1979 és 1984 között a brit Konzervatív Párt képviselője volt az Európai Parlamentben. A férfi még 2020 decemberében jelentette be, hogy kérvényezni fogja a francia állampolgárságot – mindezt egy hónappal azelőtt, hogy az Egyesült Királyság teljes mértékben kilépett az unióból. 

Rovatok