Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Eltörtük az orosz hadsereg gerincét, véres győzelemre számítunk

2022. május 21., szombat 20:33

„Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban. Hozzátette azt is: biztos benne, hogy győzni fognak ebben a háborúban, de ehhez komoly véráldozatokra lesz szükség.

Az ukrán elnök a beiktatásának harmadik évfordulója alkalmából adott interjút. Az MTI szerint azt mondta: bár Mariupol elesett, az ukrán hadsereg olyan komoly károkat okozott az orosz haderőnek, amelyek után „nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben”.

Nehezen, nagy véráldozattal és csaták útján fogunk győzelmet aratni, de végül a tárgyalóasztal mellett le fogjuk zárni ezt a háborút. Ebben biztos vagyok

– mondta a külföldi beszámolók szerint Zelenszkij, miközben azt is hangsúlyozta: az a céljuk, hogy minden területüket visszaszerezzék. 

Hajlandóak tárgyalni Moszkvával, de csak ha a mariupoli védők sértetlenek maradnak

Az ukrán elnök arról is beszélt az interjúban, hogy hajlandóak folytatni a béketárgyalást Moszkvával. „Hogy ez milyen formában történhet, azt én sem tudom – közvetítőkkel vagy nélkülük, egy szélesebb körben vagy csak elnöki szinten” – mondta Zelenszkij. 

Mindeközben arra is figyelmeztetett, hogy csak akkor hajlandóak leülni a tárgyalóasztalhoz, ha az oroszok nem végzik ki azokat a katonákat, akiket Mariupolnál elfogtak. „Számomra a legfontosabb az, hogy a legtöbb ember és katona életét mentsem meg” – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij azt is megígérte, hogy az összes elfogott védőt „megmentik”, valamint a várost is visszafoglalják az oroszoktól. Az ostrommal összefüggésben közölte, hogy az azért is húzódott el ilyen sokáig, mert néhány ukrán pilóta „hősi halált halt”, hogy utánpótlást vigyen a védőknek. Erről ez ideáig azért nem adhattak tájékoztatást, mert még folyamatban voltak a hadműveletek az Azovsztálban – fejtette ki. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. április 23-án. Fotó: John Moore / Getty Images)

Rovatok