Index Vakbarát Hírportál

Emberkereskedelem áldozatává is válhatnak, 378 ezer gyerek kísérő nélkül hagyta el Ukrajnát

2022. május 22., vasárnap 09:18

Április elejéig több mint 378 ezer kísérő nélküli ukrán gyermek szorult védelmi segítségre, köztük közel 100 ezer árvaházból és más állami intézményekből.

Az EBESZ Emberi Jogok Hivatalának emberkereskedelem elleni tanácsadója, Tatjana Kotljarenko szerint április elejéig több mint 378 ezer kísérő nélküli ukrán gyermeknek volt szüksége védelmi segítségre, köztük csaknem 100 ezren árvaházakból és más állami intézményekből jöttek el és hagyták ott Ukrajnát.

Beszámoltak arról, hogy gyerekek és nők tűntek el, miután átlépték a határt. Ezek az emberek valószínűleg elfogadtak egy fuvart vagy állásajánlatot olyan személytől, akiről úgy gondolják, hogy azért van ott, hogy segítsen

– mondta Kotljarenko.

Ben Cardin, az Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottság vezetője szerint minél tovább kell a menekülteknek Ukrajnán kívül maradniuk, annál kiszolgáltatottabbá válnak, amikor hosszabb távú lakhatást és munkát keresnek. Hozzátette, hogy a 2015-ös Európába érkezett hatalmas menekültáradat alatt a becslések szerint 10 ezer gyermek tűnt el. „Nem hagyhatjuk, hogy ez még egyszer megtörténjen” – mondta.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is tapasztalt furcsa eseteket

Ahogy ukrán nők és gyerekek tömegesen lépték át a határokat a szomszédos országokba Oroszország háborújának első napjaiban, kevés infrastruktúra állt rendelkezésre, hogy a fogadó országok nagy számban várják őket.

Idehaza, Beregsurányban önkéntesek és helyiek jelentek meg a határon, hogy minden lehetséges módon segítsenek. Hamarosan azonban a helyszín kaotikussá vált, és az egyik helyi szervezet önkéntesei „gyanús embereket” kezdtek látni, akik nőket és gyerekeket közelítettek meg, és fuvart ajánlottak fel. Amikor a szervezet képviselői megkeresték őket, hogy mit keresnek ott, nem voltak hajlandók válaszolni – mondta az Insidernek a táborban Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.

Voltak gyanús emberek, akik nőket és gyerekeket közelítettek meg, felvették őket, vagy fuvart ajánlottak fel, de nem voltak regisztrálva. Mondtuk nekik, hogy szívesen fogadjuk a segítségüket, de előbb regisztráltassák magukat, de ezt nem akarták megtenni

– mondta a szervezet munkatársa március elején. Amióta az emberkereskedelem veszélyének híre elterjedt, a határt lezárták a gyalogosan átkelő személyek előtt. A helyszínen rendőrök és önkéntesek figyelik, hogy ki jön és ki megy. A Máltai Szeretetszolgálat megszervezte, hogy regisztrált buszok vegyék fel a menekülteket a határon, és egyenesen egy alig egymérföldnyire felállított menekülttáborba szállítsák őket.

Ukrajnából menekülő gyerekek tűnnek el

Jelentések szerint gyerekek és nők tűnnek el a határátkelés után, néha elfogadva egy fuvart vagy munkaajánlatot egy olyan személytől, akiről azt hiszik, hogy segíteni akar.

Több ezer gyermek maradt kísérő nélkül, vagy azért, mert evakuálták őket az ukrajnai állami gondozásból, vagy azért, mert a háborúban elvesztették szüleiket vagy gondozóikat

– mondta Ben Cardin, az Egyesült Államok Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottságának elnöke.

A 2015-ben Európába érkező hatalmas menekültáradat során becslések szerint akár 10 000 gyermek is eltűnt. Nem hagyhatjuk, hogy ez újra megtörténjen.

Április elejéig több mint 378 ezer kísérő nélküli ukrán gyermek szorult védelmi segítségre, köztük közel 100 ezer árvaházból és más állami intézményekből – mondta Tatiana Kotljarenko, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának emberkereskedelem elleni tanácsadója.

A háború teremti a lehetőséget

Ilias Chatzis, aki az ENSZ emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó csoportját vezeti, elmondta, hogy a legtöbb határmenti ország ebbe az irányba indult el, ahogy a veszéllyel kapcsolatos tudatosság elterjedt, de az ukrán nők és gyermekek továbbra is ki vannak téve az emberkereskedelemnek, mivel Európa-szerte vándorolnak, és stabilitást keresnek.

A háború létrehozza az emberkereskedelmet, mert olyan körülményeket teremt, ahol az emberek kiszolgáltatottak, mindent elveszítenek, amijük van, és a pusztulás és a halál elől menekülnek. Ukrajna esetében a menekültek 90 százaléka nő és gyerek, mert a férfiakat besorozták

– mondta Ilias Chatzis.

A ragadozók gyakran erőszakot, hamis munkaközvetítő ügynökségeket és oktatási vagy munkalehetőségek ígéretét használják fel áldozataik becsapására.

Férfiakat, nőket és gyerekeket használhatnak fel szexmunkára, mezőgazdasági fizikai munkára, vagy arra kényszerítik őket, hogy helyi konfliktusokban harcoljanak

– mondta az ENSZ emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó csoportvezetője.

Szexkereskedelem

Az emberkereskedelem gyakran nők és gyermekek szexuális célú kereskedelmi kizsákmányolásának formájában valósul meg, ami az ukrajnai orosz háború egyik rejtett tragédiája.

A probléma nagyságrendje ismeretlen, részben a szexkereskedelem titkos jellege és az Ukrajnából egészen Ázsiáig és az Egyesült Államokig tartó, példátlan mértékű menekültáradat miatt. A régióban ugrásszerűen megnőtt a nők és gyerekek illegális kereskedelmének minden formája, beleértve a szexre és munkára kényszerítést, a prostitúciót, a pornográfiát és a szexuális kizsákmányolás egyéb formáit – írja a USA Today.

A La Strada International, egy érdekvédelmi csoportot tömörítő konzorcium május 10-i jelentésében arra figyelmeztetett, hogy az Európában zajló történelmi méretű migráció közepette

szervezett bűnözői csoportok és egyéni haszonlesők kihasználják a zűrzavart, hogy szexuális és munkaügyi kizsákmányolás céljából kiszolgáltatott ukránokat vegyenek célba.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mely embercsoportok vannak különösen veszélyben és miért, a La Strada International a modern rabszolgaság felszámolásán dolgozó Freedom Funddal együttműködve gyorsfelmérést végzett az emberkereskedelem elleni fellépés jelenlegi hiányosságairól.

A La Strada előző két hónapban végzett kutatása megállapította, hogy a legnagyobb veszélynek a kísérő nélküli gyermekek, a papírok nélküli személyek és azok vannak kitéve, akik nem férnek hozzá az Európai Unió országaiban biztosított ideiglenes védelemhez.

A veszélyek pedig a háború folytatódásával tovább fognak nőni: egyre több ember kényszerül majd lakóhelyét elhagyni Ukrajnán belül, ami egyre bizonytalanabbá teszi a szolgáltatásokhoz és a megélhetéshez való hozzáférést, miközben menekültek millióinak kell hosszabb időre más európai országokban letelepedniük, és megkezdeniük a munkaerőpiachoz való hozzáférést

– áll a La Strada jelentésében.

Miközben a kormányok, a nemzetközi szervezetek, a civil társadalom és a közösségi vezetők lépéseket tettek az emberek emberkereskedelemtől való védelme érdekében, a korlátozott teljesítőképesség miatt továbbra is hiányosságok tapasztalhatók.

(Borítókép: Dominika Zarzycka / SOPA Images / Getty Images)

Rovatok