Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lehet Szlovénia új miniszterelnöke

2022. május 23., hétfő 17:46

Szerdán szavaz a szlovén parlament, Robert Golob lehet a kormányfő. Az április 24-én tartott parlamenti választáson a baloldali Szabadság Mozgalom nevű párt nyert.

Borut Pahor szlovén államfő hétfőn hivatalosan is Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) elnökét jelölte kormányfőnek, miután három párt megállapodott az új balközép kormány létrehozásáról – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A parlament várhatóan szerdán szavaz Golob megválasztásáról.

A Szabadság Mozgalomnak a Szociáldemokratákkal (SD) és a Baloldallal (Levica) együtt 53 képviselője van a 90 fős nemzetgyűlésben.

Pahor Golobbal tartott közös sajtótájékoztatón gratulált a miniszterelnök-jelöltnek, és egyben felajánlotta együttműködését az új kormánnyal. Hangsúlyozta: elnökségének csaknem tíz éve alatt Golob lesz az ötödik miniszterelnök, kormánya pedig a hatodik kabinet, akivel, illetve amellyel együtt fog dolgozni.

Örömének adott hangot, hogy a kormányváltás békésen zajlott. Úgy vélte: „Ez egyben a szlovén demokrácia érettségi vizsgája is”. Golob megköszönte Pahor konstruktív hozzáállását, valamint azt, hogy megértette, miért olyan fontos a határidők rövidítése és a kormány mielőbbi megalakítása.

A rohanás legnagyobb oka az volt, hogy kihasználjuk a nyarat, és felkészüljünk az őszre, amikor szembe kell néznünk egy energiaválsággal és egy lehetséges újabb koronavírus-hullámmal

– mondta a miniszterelnök-jelölt. Ami az ellenzékkel történő együttműködést illeti, rámutatott, hogy a Szabadság Mozgalom a politikai kultúrát akarja megváltoztatni, elérni, hogy ne nyerjen teret a gyűlöletbeszéd. „Nem személyeskedni akarunk, hanem a tartalomról vitatkozni” – fogalmazott Golob.

Az április 24-én tartott parlamenti választáson Golob újonnan alakított, baloldali Szabadság Mozgalom nevű pártja nyert, és 41 mandátumot szerzett.

Rovatok