Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Meg kell őrizni a WHO professzionális, pragmatikus működését

2022. május 23., hétfő 18:13

A külügyminiszter az Egészségügyi Világszervezet 75. közgyűlésen hangsúlyozta: bár a majomhimlő sokban különbözik a koronavírustól, így is óvatosnak kell lenni, ezért fontos, hogy a WHO a megfelelő szakértelemmel álljon hozzá a kérdéshez.

Jelen helyzetben – a majomhimlő terjedése közepette – meg kell őrizni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) professzionális, pragmatikus működését, annak átpolitizálása nyomán ugyanis emberéletek kerülhetnek veszélybe – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Genfben.

Ha a WHO-ban is elkezdünk politizálni, akkor annak az ódiumát vesszük magunkra, hogy nem tudunk felkészülni erre az új járványra. (...) Nagy szükségünk lesz arra, hogy a WHO megfelelő tanácsokkal tudja ellátni a világ valamennyi országát annak érdekében, hogy sikeresen vegyük fel a küzdelmet a majomhimlővel szemben, és mindez ne okozzon olyan komoly sokkot, mint a koronavírus-világjárvány elleni harc okozott

– tette hozzá Szijjártó Péter, aki kiemelten fontosnak nevezte, hogy a WHO meg tudja tartani a professzionális, pragmatikus, gyakorlati működését, és senki ne törekedjen arra a jelen helyzetben, hogy a szervezet működését átpolitizálják. A koronavírussal kapcsolatban kiemelte: Magyarország kivette a részét a globális védekezésből, az oltóanyagokhoz való egyenlő hozzáférés biztosításából, és eddig hétmillió vakcinadózissal segített több rászoruló országot.

Nem lehet újabb bevándorlóáradat

A miniszter leszögezte: az ukrajnai háború egészségügyi téren is komoly fenyegetést jelent, mivel Ukrajna és Oroszország is a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik.

Ez éhezéshez vezethet az egyébként is törékeny helyzetben lévő, szegény afrikai régiókban, ami újabb migrációs hullámokat eredményezhet Európa felé. (...) Az újabb migrációs hullámok kialakulása egyértelműen a vírus gyorsabb terjedésével járna.

Szijjártó szerint ezért meg kell előzni a bevándorlóáradat ismételt erősödését. Emlékeztetett arra is: Magyarországra eddig 712 ezer menekült érkezett Ukrajnából, és közülük sok kiskorú nem rendelkezett a legalapvetőbb oltásokkal sem, amit a magyar hatóságok pótoltak. A kormány felajánlotta a sebesült ukrán katonák gyógykezelését minden létszámkorlátozás nélkül, illetve 130 gyermek speciális orvosi ellátásának biztosítását. 

Rovatok