Index Vakbarát Hírportál

Kivonul az Airbnb Kínából

2022. május 24., kedd 18:13

Július 30-tól felfüggeszti szolgáltatásait Kínában az Airbnb − közölte kedden a cég, csatlakozva ezzel azon nyugati internetes platformok hosszú listájához, amelyek már kivonultak a kínai piacról.

A vállalat a hivatalos WeChat-fiókján tette meg a bejelentést anélkül, hogy részletezte volna a döntés okait. A San Franciscó-i székhelyű társaság közölte, hogy a kínai felhasználóik továbbra is foglalhatnak szálláshelyeket külföldön − közölte a Reuters hírügynökség

Meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy és 2022. július 30-tól kezdve felfüggesztjük szolgáltatásainkat Kínában

− közölte Nathan Blecharczyk, az Airbnb társalapítója.

A Global Times kínai kormányközeli lap egy, a vállalathoz közel álló forrásra hivatkozva azt írta, hogy az Airbnb azért döntött a belföldi üzletág bezárása mellett, mert annak működtetése túl költséges és bonyolult volt, amit a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított.

A vállalat a nyugati internetes cégek – például a LinkedIn és a Yahoo – hosszú sorához csatlakozik, amelyek az elmúlt hónapokban visszavonultak Kínából, ami a világ második legnagyobb gazdaságának a világ többi részétől való fokozatos internetes elszakadásának jele.

Szinte az összes jelentős nyugati internetes platform, köztük az Alphabet Inc, a Google és a Meta Platforms Inc, Facebook tulajdonosa, a cenzúrától a működési nehézségekig terjedő okokra hivatkozva beszüntette szolgáltatásait a kínai szárazföldi felhasználók számára. 

Rovatok