Index Vakbarát Hírportál

Megbírságoltak egy sajtgyárat, mert túl büdös volt

2022. május 24., kedd 09:58

Kilencezer dolláros (3,2 millió forintos) bírságot kapott egy ausztráliai sajtgyár amiatt, hogy a sajtok gyártásakor keletkező szagok zavarták a közvetlen közelükben lakó embereket.

A lakosok szerint a szél olyan szagokat hoz a sajtgyár felől, amik leginkább a megsavanyodott tejéhez hasonlítanak. Az ügyben eljáró környezetvédelmi hatóság közölte, hogy a helyi önkormányzat már 2021 májusában is felhívta a figyelmet erre a problémára.

Ezt követően tavaly októberben a hatóság egy hivatalos figyelmeztetést küldött a gyárnak. Decemberben aztán a tisztviselőik helyszíni ellenőrzést végeztek, és megállapították, hogy erős szél esetén még mindig annyira büdös van a sajtgyár környékén, hogy az zavarhatja a lakókat.

A cég részben teljesítette a hatóság követeléseit, de nem teljesen, és a szag még mindig érezhető volt

– mondta a környezetvédelmi hatóság tisztviselője, ezzel indokolva a cég megbírságolását. 

A hatóság szerint a kellemetlen szagokat elsősorban a sajtgyártás során keletkező szennyvíz nem megfelelő elvezetése okozza. A környezetvédelmi hatóság most a bírság mellett ismét arra szólította fel a gyárat, hogy oldják meg a problémát, és ezáltal akadályozzák meg az „indokolatlan és zavaró” szagok terjedését.

Rovatok