Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk, hol próbálnak áttörni az oroszok

2022. május 24., kedd 10:13

Az oroszok két település, Liman és Avidka elfoglalására összpontosítanak a Donbaszban – írja hétfő éjjel megjelent elemzésében az Institute for the Study of War (ISW). Közölték azt is, hogy egyre több szakértő követeli a tömeges mozgósítás elrendelését Oroszországban.

Azt írták, hogy Izjum térségében az oroszok növelték a légi- és tüzérségi csapások intenzitását, ami arra utalhat, hogy megpróbálhatnak áttörést elérni ott a következő napokban. Ebben a térségben az egyik célpontjuk a Szlavjanszk és Szeverdonyeck közt lévő húszezres település, Liman lehet. 

Liman elfoglalása elsősorban azért fontos az oroszoknak, mert arra törekszenek, hogy Szeverodonyecket teljesen bekerítsék. Már hétfőn is látható volt egy videó, amelyen az oroszok rakétákkal szórták meg a települést:

Nem hivatalos jelentések szerint a település északi részét el is foglalták az oroszok. Az ISW mindemellett úgy véli, hogy az orosz előrenyomulás kismértékű, és Szeverodonyeck bekerítésétől még messze vannak az oroszok.

Liman mellett még egy másik helyen, Adamivka falu közelében is támadást indítottak az oroszok (az ISW alábbi bejegyzésében, a harmadik térképen ez látható Limantól nyugatra, zöld körrel jelölve).

Adamivkánál az lehet a cél, hogy elérjék és irányításuk alá vonják a közelben lévő, Szlavjanszk városába irányuló autópályát. 

Ezenkívül kismértékben Szeverodonyecktől délre, Popasznajánál is előrenyomultak az oroszok, de az ISW szerint annak kicsi a valószínűsége, hogy el tudnák foglalni Bahmutot, azt a várost, amely abban a térségben a célpontjuknak számít. 

Mindeközben Harkiv térségében folytatódik az ukrán ellentámadás, ami arra kényszeríti az oroszokat, hogy a frontvonal többi fontos pontjáról vonjanak el csapatokat. Délre, Herszon és Mikolajiv térségében pedig az ISW szerint az oroszok megerősítik az állásaikat, hogy megakadályozzák az ukránok ellentámadását (maguk az ukránok egyébként attól tartanak, hogy az oroszok próbálhatnak meg támadni).

Tömeges mozgósítást, hadüzenetet követelnek

Az ISW elemzésében arról is beszámoltak, hogy egyre több orosz veterán, katonai szakértő és katonai blogger kritizálja az ukrajnai „különleges hadművelet” sikertelenségét,

és emiatt EGYRE GYAKRABBAN KÖVETELIK AZT IS, HOGY VLAGYIMIR PUTYIN RENDELJEN EL TÖMEGES MOZGÓSÍTÁST.

Példaként említik, hogy az egyik orosz veterán érdekképviseleti szervezet nyílt levelet írt Vlagyimir Putyinnak azért, hogy üzenjen hadat Ukrajnának, és rendelje el a mozgósítást. Arra hivatkoztak, hogy három hónap alatt nem sikerült elérni a kitűzött célokat, különösen azután, hogy másfél hete Sziverszkij Donyec folyónál megkísérelt átkelésnél – amelyet ebben a cikkünkben említettünk – is nagy vereséget szenvedett az orosz haderő. Ezenfelül arra is hivatkoztak, hogy most már nem Ukrajna nácimentesítése a cél, hanem az, hogy lényegében megvédjék Oroszországot.

Az ISW szerint a Kreml még nem adta jelét annak, hogy elrendelnék a mozgósítást, de elképzelhető, hogy többek közt ezzel a levéllel is meg akarják alapozni a lépést. Figyelemre méltó ugyanis, hogy ugyanez a szervezet már a háború kezdete előtt három héttel is Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok elismerését követelte, ami végül a háború kezdete előtti napokban meg is történt. 

Az orosz–ukrán konfliktus keddi percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Ukrán katonák állnak egy úton Lyman közelében 2022. április 24-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Rovatok