Index Vakbarát Hírportál

Pánik a kantoni áruházban: menekülnek, nehogy a Covid fogságába essenek

2022. május 24., kedd 16:58

Továbbra is meglehetősen hullámzó színvonalú a járványkezelés Kínában.

Kritikus város Sanghaj, ahol még mindig több millió lakost tartanak lezárt közösségi területeken, annak ellenére hogy a fertőzések száma már negyedik napja nulla.Ezzel együtt persze a 26 milliós nagyváros más területein még mindig vannak új fertőzöttek, bár számuk napról napra csökken. Az elmúlt 24 órában a mérséklődés aránya 14 százalék volt, de még így is elérte a 480 új esetet. Mindezek ellenére a város eddig lezárt metrórendszerének néhány vonalán ismét lehet utazni.

Ahogy a Kínai Kommunista Párt sanghaji pártbizottságának egyik magas rangú képviselője mondta:

A vírus elleni küzdelemben ébernek kell maradnunk, mert még mindig vékony jégen járunk.

 

Peking is határozottabb és átfogóbb intézkedéseket ígért a járvány megállítása érdekében. A fővárosban kedden 48 új fertőzésről számoltak be, köztük hét olyan emberről, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek. Egy nappal korábban a városban új havi fertőzöttségi csúcsot regisztráltak, 99 ember fertőződött meg, beleértve a tünetmentes eseteket is.

Pánik tört ki Kantonban

Az ország más tartományaiban és nagyvárosaiban is visszatért a járvány. Az embereknek azonban már kezd elegük lenni a gyakran ész nélkül alkalmazott járványellenes intézkedésekből. Valószínűleg erre vezethető vissza, hogy a kínai közösségi médiában, a Weibón és a TikTokon is olyan videók terjednek, amelyek egy bevásárlóközpont bejáratát mutatják a Kína déli részén található nagyvárosban. 

A videón jól látszik, ahogy az emberek pánikszerűen menekülnek kifelé az épületből, egymáson is áttaposnak, csak hogy minél előbb kijussanak. Sokan megsebesültek. A pánikot az váltotta ki, hogy előzőleg bejelentették: egy rutinellenőrzés során találtak egy pozitív esetet a bevásárlóközpontban. 

Az emberek azért ijedtek meg, mert a hatóságok jelezték, lezárják az épületet, és senki sem akart bent maradni, mert utána nem tudni, mikor engedik ki őket. Ezért inkább – vállalva, hogy megsérülnek – mindenki ki akart törni az áruházból. A képeken az is látszik, ahogy a helyszínre érkeznek az első rendőrök.

Jó példa arra, miért idegenkednek a kínaiak a kormányzat zéró Covid megoldásaitól az a Twitteren terjedő videó, amely bemutatja a járvány elleni védekezés érdekében létrehozott karanténtáborok egyikét belülről. 

Ezen pontosan látszik, hogy az óriási tábor létesítményei milyen kezdetleges módon és anyagokból készültek. Mindössze műanyag terelőlemezekkel elválasztott ágyak láthatók, és konténerekből összeállított anyagraktár, és ugyanilyen helyen található a vécé is. Négyezer embert zsúfolnak össze egy-egy ilyen helyen, ahol biztosan az is megfertőződik, akit esetleg csak Covid-gyanúval vittek be. Amint látszik, nem éppen elsődleges az oda szállított betegek minőségi ellátása sem.

(Borítókép: Egy ideiglenes Covid–19-teszthelyen sorban álló emberek a kínai Kantonban 2022. május 23-án. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok