Index Vakbarát Hírportál

Eltűnnek a maszkok Ausztriában, de még visszatérnek

2022. május 24., kedd 13:47

Június 1-jétől a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési kötelezettséget Ausztriában – írja az MTI.

A lépést Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón. Az intézkedés határidejét három hónapban szabták meg, azt követően ismét elrendelhetik a maszkviselést.

A két miniszter azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy lélegzetvételnyi szünet, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkviselésre.

A maszkok visszatérnek

idézte a Kronen Zeitung az egészségügyi minisztert. Johannes Rauch hangsúlyozta: minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség. 

A kórházakban és az idősotthonokban viszont nyáron is kötelező marad a maszkviselés. A hatóságok ugyanakkor a nyár végéig meghosszabbították a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség felfüggesztését is.

Ez utóbbit Karoline Edtstadler még március elején jelentette be, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti a koronavírus-oltás beadatásának kötelezettségét – amelyet február elején vezettek be –, mert az nem arányos a most uralkodó omikron-változat által okozott járvány súlyosságával.

Az országban akkor hetven százalék körüli volt az átoltottság, és a korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták volna azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban a felfüggesztés miatt egyelőre nem alkalmazták.

Rovatok