Index Vakbarát Hírportál

Time magazin: Zelenszkij példát mutatott, Putyin megtanított minket valamire

2022. május 24., kedd 14:00

A Time magazin közzétette, hogy kik lettek a 2022-es év legbefolyásosabb emberei. A több kategóriára osztott rangsorra három, az ukrajnai háborúban fontos szerepet játszó személy is felkerült.

A rangsorban szerepelő emberekről – a szokásnak megfelelően – egy-egy rövid bemutatást is írt valamely csodálójuk vagy hozzájuk kötődő személy. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Joe Biden amerikai elnök jellemezte. 

Azt írta: amikor Vlagyimir Putyin megindította a háborút, Zelenszkij volt az, aki az ukrán nép élére állt. 

Zelenszkij elnök személyében Ukrajna népének olyan vezetője van, aki méltó a bátorságukra és a kitartásukra, miközben a szabadságukért küzdenek

– fogalmazott az amerikai elnök, hozzátéve, hogy amikor telefonon beszélnek, mindig hallja Zelenszkij hangjában a határozottságot és a népe iránti elkötelezettséget.

Joe Biden azzal zárta sorait, hogy Zelenszkij példát mutatott, és ennek nyomán „a szabad világ nemzetei most sokkal egységesebbek, határozottabbak és céltudatosabbak, mint bármikor a közelmúltban”, valamint hogy Ukrajna is túléli a háborút, és a demokratikus világ részévé válik.

Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin megtanított minket valamire

Az orosz elnökről az általa börtönbe vetett, kilencéves büntetését töltő politikai ellenlábasa, Alekszej Navalnij írt. „Lehet, hogy Vlagyimir Putyin valódi küldetése az, hogy megtanítson minket – mindannyiunkat, a világ vezetőit és az egyszerű embereket – bizonyos dolgokra. Ebben különösen jó volt 2022-ben.”

Ismét emlékeztetett minket arra, hogy az az út, amely »csak egy kis választási csalással« kezdődik, mindig a diktatúrával ér véget. A diktatúra pedig háborúhoz vezet. Ez egy olyan lecke, amelyet nem lett volna szabad elfelejtenünk

– írta Alekszej Navalnij.

Hozzátette azt is, hogy a világ vezetői évek óta beszélnek álszentül arról, hogy gyakorlatiasan kell hozzáállni az orosz elnökhöz, és hogy – a hidegháború mintájára – kereskedelmi kapcsolatokat kell létesíteni Oroszországgal a konfliktus elkerülése végett. „Ezzel részesülhettek az orosz olaj és gáz hasznából, miközben Putyin hatalma tovább nőtt.”

A szankciók, az Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági segélyek azonban százszor annyiba fognak kerülni, mint amennyi hasznot a csábító olaj- és gázszerződések hoztak

– fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Navalnij szerint Putyin azt is bizonyította, hogy ha valaki megsemmisíti a független médiát és politikai gyilkosságokat rendel meg, valamint birodalmi terveket ápol, akkor őrült, aki vérfürdőt okozhat Európa közepén is, és az ilyen embereket ki kell közösítenie a nemzetközi közösségnek.

Azonban a legfőbb kérdésre, amelyet feltett nekünk – vagyis hogy miként állítsunk meg egy őrültet, akinek hadserege, nukleáris fegyverei és tagsága van az ENSZ Biztonsági Tanácsában –, még meg kell találni a választ. Ezt nekünk kell megtennünk

– zárta írását Navalnij.

Az ukrán főparancsnokról az amerikai vezérkari főnök írt

Mark A. Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Valerij Zsaluzsnyijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát jellemezte. Írásában kifejtette: a második világháború után 77 évig nem volt olyan jelentős konfliktus, amely a világégéshez lett volna hasonlítható. Mindez annak volt köszönhető, hogy létrehoztak egy sor nemzetközi szabályt és normát, amelyek a béke fenntartását szolgálták. „De Oroszország jogtalan, erkölcstelen, etikátlan inváziója Ukrajnában ezeket a szabályokat megkérdőjelezte.”

Ebben a kaotikus helyzetben az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zsaluzsnyij állt az ország élére katonai szempontból. Az ő vezetése lehetővé tette, hogy az ukrán hadsereg hamar alkalmazkodjon, és magához ragadja a kezdeményezést az oroszokkal szemben

– írta Milley, majd azt is hozzátette: az ukránok kitartása hihetetlen, és Zsaluzsnyij tábornok az, aki emögött az erőfeszítés mögött áll, amire a történelem is emlékezik majd. 

Az orosz–ukrán konfliktus keddi percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. március 17-én. Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok