Index Vakbarát Hírportál

Csontsoványra fogyott, éhező gyerekekről számolt be az ENSZ

2022. május 25., szerda 20:57

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban idén 1,1 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet súlyos alultápláltságtól, miközben egyre növekszik a kórházba szállított éhező, csontsoványra fogyott kisgyerekek száma.

A tálib vezetés 2021-es afganisztáni hatalomátvételét követően az ENSZ-nek és a humanitárius segélyszervezeteknek csak egy több millió embert élelmiszerhez juttató, óriási méretű segélyprogrammal sikerült elhárítaniuk a súlyos éhínség veszélyét az országban.

Ám a segélyszervezetek nem győzik az iramot a folyamatosan romló afganisztáni körülményekkel vívott harcban. Az önmagát újratermelő szegénység egyre több afgánt tesz a segélyadományoktól függővé, a globális élelmiszerárak megállás nélkül emelkednek az orosz–ukrán háború miatt, és a nemzetközi pénzügyi támogatások ígéretéből egyelőre nem sok valósult meg – mutatott rá az afganisztáni helyzetet értékelő májusi ENSZ-jelentés.

A hatalom legkiszolgáltatottabb áldozatai

Mint mindig, most is a legkiszolgáltatottabb afgánok esnek először áldozatul. Egyre több gyerek és édesanya nem tudja magát és családját táplálékkal ellátni.

Az észak-afganisztáni Parván tartományban működő Csarakar kórházában nyilatkozott egy Nazia nevű afgán édesanya, aki négy gyermekét is elveszítette alultápláltság miatt.

Két lányát és két fiát temette el – egyikük sem volt idősebb kétévesnél.

Mind a négy a pénzhiány és a szegénység miatt halt meg a 30 éves afgán nő szerint. Amikor gyermekei megbetegedtek, nem volt pénze sem orvosra, sem gyógyszerekre. Jelenleg őt és 7 hónapos kislányát alultápláltság miatt kezelik a kórházban.

Nazia férje kábítószerfüggő afgán napszámos, és csak ritkán hoz haza jövedelmet

– mesélte szomorúan az afgán nő, aki sok más honfitársához hasonlóan csak utónevet visel.

Tavaly óta még többen éheznek

Az ENSZ gyermekvédelmi szakosított szervezete, az UNICEF szerint idén 1,1 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet súlyos alultápláltságtól, amely csaknem kétszerese a 2018-as adatnak, és jelentős emelkedést jelent még a tavalyi, 1 millió alatti számhoz képest is.

Afganisztánt több évtizede az egyik legsúlyosabb szárazság sújtja idén, és a tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel csak tovább súlyosbította a tavalyi éhínséget, amely 2022-ben súlyos élelmezési válsággá alakult.

Az ENSZ adatai szerint 2021 végén a 38 millió lakosú Afganisztánban

a lakosság mintegy 50 százaléka a hivatalos szegénységi küszöb alatt tengette életét.

Az afgán gazdaság összeomlásával és az elszabadult inflációval ez az arány 2022 közepére akár 97 százalékra is növekedhet – írja az MTI.

Rovatok