Index Vakbarát Hírportál

Floridában tilos az iskolákban a homoszexualitás témája, ezért göndör hajáról beszélt egy diák

2022. május 25., szerda 21:59

Floridában jogszabály tiltja, hogy a szexuális irányultsággal kapcsolatos LMBTQ-témákról szó essen az oktatási intézményekben. Egy floridai középiskola érettségiző diákja, mivel meleg diákként nem beszélhetett az iskolás tapasztalatairól, beszélt helyette göndör fürtjeiről.

Ron DeSantis floridai kormányzó márciusban vezette be a jogszabályt, amely megtiltja a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos LMBTQ-témákat érintő tananyagokat az osztályteremben. Az intézkedést ellenzők „Ne mondd, hogy meleg” törvénynek (Don't Say Gay law) nevezték el.

Egy floridai középiskola diákja szerint a ballagási beszédében nem mondhatta el, hogy meleg diákként milyen tapasztalatokat szerzett, vagy hogy az állam úgynevezett „Ne mondd, hogy meleg” törvénye hogyan érinti a hozzá hasonló diákokat, ezért valami másról beszélt, ami miatt egy kicsit más, mint az osztálytársai: a göndör hajáról.

A 18 éves meleg mozgalmár

A 18 éves Zander Moricz a floridai Osprey-ben található Pine View School diákjaként aktívan részt vett társadalmi igazságossági ügyekben, és márciusban diáksztrájkot vezetett, hogy tiltakozzon a vitatott intézkedés ellen, amely megtiltja a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos témák megtárgyalását az iskolákban, és júliusban lép hatályba.

Moricz a CNN-nek elmondta: néhány héttel a ballagás előtt az iskola igazgatója találkozott vele, és közölte, hogy nem beszélhet erről a kérdésről. Az igazgatóról Moricz azt mondta, hogy mindig is támogatta őt és az identitását, és nagyon megbántotta ezzel a tiltással.

Már elsőéves korában comingoutolt, és ő volt az első nyíltan meleg osztályelnök az iskolában, így felelősséget érzett, hogy foglalkozzon a témával. Amikor eljött a vasárnapi ünnepségen való beszéd ideje, Moricz levette a kalapját, és a fejére mutatott.

Régebben utáltam a fürtjeimet. Reggeleket és éjszakákat töltöttem azzal, hogy kétségbeesetten próbáltam kiegyenesíteni ezt a részét annak, aki vagyok. De a végén már túl sok lett. Szóval, bár Floridában göndör hajjal rendelkezni nehéz a páratartalom miatt, úgy döntöttem, hogy büszke leszek arra, aki vagyok, és elkezdtem autentikus önmagamként járni az iskolába.

Moricz elmondta, hogy a tanárai voltak az elsők, akikhez tanácsért fordult, mert nem volt „más göndör hajú ember”, akivel beszélhetett volna, és elmondta, hogy az iskolában kapott támogatás segített neki a fejlődésben.

Most már boldog vagyok. Nagyon sok göndör hajú gyerek lesz még rajtam kívül, akiknek szükségük lesz egy olyan közösségre, mint a Pine View, de nekik nem jut. Ehelyett megpróbálják majd megjavítani magukat, hogy létezni tudjanak Florida párás klímájában.

A beszéd után Stephen Covert, a Pine View iskola igazgatója megtapsolta és megölelte Moriczot a színpadon.

Tiszteljük és ünnepeljük a gondolatok, a hit és a szociális háttér hihetetlen sokszínűségét az iskolánkban, és minden egyes diák egyediségét támogatjuk személyes és oktatási útjukon

– mondta Covert.

Rovatok