Index Vakbarát Hírportál

Québec a francia nyelv védelmére és az angol nyelv használatának korlátozására törekszik

2022. május 26., csütörtök 08:49

A québeci kormány kedd délután sikeresen elfogadta a francia nyelv átfogó védelmére tett törvényjavaslatot, ami a miniszterelnök, François Legault szerint a québeci hivatalos nyelv megerősítését szolgálja.

A québeci kormány az utóbbi több mint 40 évben nagymértékben bővítette nyelvtörvényét, és a tartomány angol nyelvű kisebbségének elkeseredett ellenállása ellenére új szabályokat vezetett be a francia nyelv használatának megerősítésére a közszolgálatban, az oktatásban és az üzleti életben.

A 96. törvényjavaslat előírja, hogy az új bevándorlók és menekültek hat hónappal az érkezésük után kizárólag francia nyelven kommunikálhatnak a tartományi hivatalnokokkal, különben a szolgáltatások elvesztésével kell számolniuk – írja a Guardian. A törvényjavaslat korlátozza az angol nyelvhasználatot a jogrendszerben és korlátozza az angol nyelvű iskolákba való beiratkozást a tartományban. Egyes kritikusok szerint ez a közélet teljes átformálását vonhatja maga után.

Nem tudok olyan nyelvi kisebbségről, amely saját nyelvén jobban szolgálná az angol nyelvű közösséget Québecben. Büszkék vagyunk erre, illetve büszkék vagyunk arra is, hogy frankofón nemzet vagyunk Észak-Amerikában, ezért kötelességünk megvédeni közös nyelvünket

– nyilatkozta a miniszterelnök.

Az elmúlt hetekben több ezren tüntettek a törvényjavaslat ellen, mivel attól tartottak, hogy számos közszolgáltatás megszűnik.

A kilencvenhatos törvényjavaslat Québec és Kanada történetében az emberi jogok legjelentősebb csorbítása. Ez a jogszabály közel ötszázezer angolul beszélő québeci polgár számára vonja meg az angol nyelvű szolgáltatásokhoz való hozzáférés jogát

– mondta Marlene Jennings, a Québeci Közösségi Csoportok Hálózatának vezetője.

A törvényjavaslatot az őslakos csoportok is bírálták, akik sértve érzik ezáltal nyelvi jogaikat.

Rovatok