Index Vakbarát Hírportál

Idén először csökkent egymillió alá a fertőzöttek száma Angliában

2022. május 27., péntek 18:15

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint. A fertőzések terjedési sebességét mérő R reprodukciós ráta is immár a koronavírus-járvány folyamatos visszaszorulását jelzi.

A statisztikai hivatal számításai szerint Angliában jelenleg 874 400 lehet a fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 55 millió lakosú országában – minden 60 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,6 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

A statisztikai hivatal egy héttel ezelőtti hasonló modellszámítása 1,04 millió angliai fertőzöttet valószínűsített. Ez a teljes angliai lakosságon belül 1,9 százalékos fertőzöttségi aránynak felelt meg, és azt jelentette, hogy 55 ember közül egy volt vírushordozó.

Az ONS hangsúlyozza: tavaly december eleje óta első ízben csökkent egymillió alá a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,7 és 0,9 között jár. Ennek elsődleges jelentőségét az adja, hogy a becslési sáv mindkét szélsőértéke a kritikus 1-es szint alatt van.

Az új becslés ugyanis azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a becslési sáv mindkét szélsőértéke azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány angliai terjedési üteme lassul.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a múlt héten Angliában 42 624 új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálatokkal, 13,1 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Ez a töredéke a tavaly felbukkant omikron-vírusváltozat terjedésének decemberi-januári csúcspontján mért számoknak: január elején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 200 ezer új koronavírusos esetet izoláltak országszerte.

Szakértők egyöntetűen az oltási kampány sikerének tartják a járvány jelentős ütemű visszavonulását. Az egészségügyi szaktárca adatai szerint az angliai lakosság 68,1 százaléka részesült a koronavírus elleni oltás mindhárom adagjából, és Angliában eddig csaknem 120 millió első, második és harmadik vakcinadózist adtak be.

Rovatok