Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Megdöbbentő és elfogadhatatlan az ukránok nyilatkozata

2022. május 27., péntek 13:38

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára azt a nyilatkozatot, amelyben az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt: szerinte nagyon is helyes lenne, ha a Magyarországot ellátó kőolajvezetékkel „történne valami”.

Mint megírtuk, az ukrán energetikai minisztérium tanácsadója, Olena Zerkal egy konferencián beszélt arról, hogy szerinte Magyarország zsarolja az Európai Uniót az olajembargó kérdésében, és hogy Ukrajnának is hasonlóképpen kellene cselekednie. Azt mondta: a Barátság kőolajvezetéknek a Magyarországra irányuló mellékágával

bármi megtörténhet. És én úgy vélem, hogy nagyon is helyes lenne, ha történne valami

mondta az ukrán politikus.

Menczer Tamás egy Facebook-videóban reagált a kijelentésre, amiben elmondta: péntek reggel fogadta Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét. Vele több kérdést – köztük például az Ukrajnának nyújtandó segélyprogramokat – is átbeszéltek. 

Ezek után az államtitkár a megbeszélésén felhozta Olena Zerkal nyilatkozatát is. „Ugyanakkor azt is elmondtam nagykövet asszonynak: nagy megdöbbenéssel olvastam tegnap az ukrán energetikai miniszter tanácsadójának, Olena Zerkalnak a nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogy jó lenne, hogyha történne valami azzal a vezetékkel, amely az olajat szállítja Ukrajnán keresztül Magyarországra.

Ez egy rendkívül megdöbbentő és elfogadhatatlan nyilatkozat, egyáltalán nem segíti a partnerséget

– jelentette ki Menczer Tamás, hozzátéve: a magyar kormány nem engedi meg, hogy „a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg”. 

Az orosz–ukrán konfliktus pénteki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép:  Menczer Tamás 2022. május 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok