Index Vakbarát Hírportál

Szakértők szerint kerülniük kell az állatokkal való érintkezést a majomhimlős betegeknek

2022. május 27., péntek 18:40 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) azt tanácsolja a majomhimlős betegeknek, hogy 21 napig kerüljék a házi kedvenceikkel való érintkezést. A futóegerek, a hörcsögök és más rágcsálók különösen érzékenyek lehetnek a majomhimlőre, és aggodalomra adhat okot, hogy a betegség az állatokra is átterjed.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Királyságban eddig 106 embernél azonosították a majomhimlőt. A kormány tájékoztatása szerint háziállatoknál eddig még nem észleltek eseteket, a megfertőződés kockázata továbbra is alacsony.

Aggodalomra ad okot az, hogy a vírus átjuthat a háziállatokra, és lényegében pingpongozni fog köztük és az emberek között. Ha nem vigyázunk, létrehozhatunk egy állati kórokozó-hordozót a betegség számára, ami azt eredményezheti, hogy a betegség visszaterjed az emberekre, és egy fertőződési körbe kerülünk

– mondta Lawrence Young professzor, a Warwicki Egyetem virológusa.

Az UKHSA és más egészségügyi hatóságok útmutatása azt javasolja, hogy a kedvtelésből tartott rágcsálókat és más háziállatokat, például kutyákat és macskákat 21 napra különítsék el a majomhimlővel fertőzött személy háztartásából, és rendszeres állatorvosi ellenőrzést alatt kell tartani őket, hogy „megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek klinikai tünetek”.

A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) azt javasolja a majomhimlős betegeknek, hogy ha lehetséges, házi kedvenceik ápolását és ételének elkészítését is kerüljék.

Rovatok