Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Vatikán erős embere

2022. május 28., szombat 17:45

A pápai állam hivatalos portálján jelentették be, hogy meghalt Angelo Sodano bíboros, korábbi vatikáni államtitkár, a Bíborosi Kollégium emeritus dékánja. Sodano 2000 és 2016 között irányította a Vatikán külügyeit, gyakorlatilag a pápa után a második legfontosabb, legbefolyásosabb egyházi politikus volt abban az időben.

A 95 éves bíboros egy római kórházban a koronavírus okozta Covid–19 szövődményeiben hunyt el, búcsúztatása kedden lesz a Szent Péter-bazilikában, Ferenc pápa jelenlétében.

Angelo Sodano a piemonti Isola d’Astiban, hatgyermekes falusi családban született. 1950-ben szentelték pappá, később a pápai állam ecuadori, uruguayi és chilei nagykövete volt. 1991-ben lett bíboros, majd ezt követően II. János Pál külügyekért felelős államtitkárrá nevezte ki, és így a pápa jobbkezeként tartották őt számon. XVI. Benedek, miután 2005-ben pápává választották, megerősítette őt ezen a poszton.  

A Reuters emlékeztet rá, hogy amikor II. János Pál egészségi állapota rohamosan romlott a kétezres évek elején,

akkor gyakorlatilag Sodano és a pápa személyi titkára, Stanisław Dziwisz érsek irányította a Vatikánt.

Ismert volt arról is, hogy nagyon hevesen védte azokat a magas rangú egyházi vezetőket, akiket gyermekmolesztálással vádoltak. Amikor napvilágra kerültek ezzel kapcsolatos információk, akkor annyival intézte el, amikor rákérdeztek nála, hogy ezek csak csip-csup pletykák. Később XVI. Benedek mégis engedett a nyomásnak, és vizsgálat indult olyan, szexuális zaklatással vádolt vezetők ügyében, akiknek ügyét Sodano igyekezett eltussolni.

1997-ben Angelo Sodano volt az, aki Horn Gyula akkori miniszterelnökkel aláírta a vatikáni megállapodást, amely a II. világháború után először teljeskörűen  szabályozta az egyház jogi státusát, rendezte az egyházi intézmények és a magyar állam kapcsolatának anyagi és egyéb vonatkozásait, az egyházi ingatlanok visszaadását, az egyház működésének javadalmazását.

(Borítókép: Ferenc pápa Angelo Sodano olasz bíborossal beszélget 2015. február 13-án a Vatikánban. Fotó: Andreas SOLARO / AFP)

 

Rovatok