Index Vakbarát Hírportál

Elkészült New Orleans árvízvédelmi rendszere a Katrina hurrikán után 17 évvel

2022. május 28., szombat 17:51

Ez volt az amerikai hadsereg műszaki parancsnokságának eddigi legnagyobb építési projektje, amelyhez 14,5 milliárd dollárt biztosított a szövetségi kongresszus.

Tizenhét évvel a Katrina hurrikán után teljesen elkészült New Orleans kiterjedt árvízvédelmi rendszere: a 210 kilométer hosszú védgyűrűt úgy tervezték, hogy az akár kilencméteres árhullámoknak is ellenálljon – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az átadóünnepségen elmondta, hogy

ez volt az amerikai hadsereg műszaki parancsnokságának eddigi legnagyobb építési projektje. A folyamat csaknem két évtized kemény munka, illetve helyi, állami és szövetségi szintű együttműködés eredménye.

A szövetségi kongresszus 14,5 milliárd dollárt biztosított a projekthez. Louisiana állam az elkészülés ütemében vette át a rendszer egyes részeit az elmúlt években. A karbantartás és az üzemeltetés költsége várhatólag közel 33 millió dollár lesz évente.

New Orleans lakói megtapasztalták az anyatermészet legrosszabb oldalát, de a rendszer befejezésével a mérnöki, tervezési és hurrikánvédelmi megoldások csúcsa fogja védeni őket

– hangsúlyozta a kormányzó.

A rendszernek két része is van, amely a legnagyobb a maga nemében a világon: egy szivattyúállomás, valamint egy 2,9 kilométeres gát, amelyet a vihar által okozott áradások esetén le lehet zárni. Az árvízvédelmi rendszer 2021-ben ellenállt az Ida hurrikán pusztításának, bár néhány, a rendszer által nem védett külvárost elöntött a víz.

Rovatok