Index Vakbarát Hírportál

Virtuális túrákkal mutatják be az oroszok pusztítását

2022. május 29., vasárnap 16:35

Kijev városvezetése virtuális túrákat hozott létre a háborús övezetben, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy bebarangolják a háború sújtotta utcákat és a lerombolt épületeket.

A kezdeményezés célja az ukrán főváros kulturális és turisztikai örökségének megőrzése – mondta Petro Olenics főpolgármester-helyettes. Kijev városi turisztikai portálján a látogatók mindent láthatnak a város szélén álló lerombolt épületektől kezdve a lerombolt házakig Bucsa városában. Ukrajna azt szeretné, ha a világ megismerné Oroszország brutális inváziójának valódi súlyát, és létezik egy digitális eszköz, amely tökéletes erre.

A háború alatt még inkább szükségessé vált az ilyen technológia, mivel lehetővé tette az orosz agresszió okozta pusztítás rögzítését. A háború első napjától kezdve elkezdtük felhalmozni az interaktív tartalmakat a turisztikai és kulturális központunkban

– mondta a város digitális átalakításáért is felelős főpolgármester-helyettes.

A projekt része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy a mindennapi technológiát hasznosítsák a főváros számára, amely folyamatos küzdelemmel néz szembe annak ellenére, hogy Oroszország újfent a keleti Donbász régióra összpontosít.

Kijev különböző kerületeiben kilenc helyszínen lehet megtekinteni a pusztítást. A honlapot Olenics szerint 30 országból eddig több mint százezer felhasználó kereste fel.

A Kyiv Digital okostelefonos alkalmazást, amelyet az emberek a közüzemi számlák befizetésére és a metrójegyek megvásárlására használtak, most újragondolták, hogy az embereket a közelgő légi riasztásokról tájékoztathassák, és wifit biztosítsanak a bunkerekben.

Más digitális kezdeményezések Ukrajna-szerte, mint például a Háborús Emlékezet Virtuális Múzeuma, szintén képeket osztanak meg a háború „szörnyű valóságáról” olyan városokban, mint például Irpiny.

A virtuális túrákat erre a linkre kattintva tudják megnézni az érdeklődők.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok