Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy Németországba tartó repülő, négyen voltak a fedélzeten

2022. május 29., vasárnap 16:47 | aznap frissítve

A karlovaci rendőrök arról számoltak be, hogy 11 óra 48 perckor érkezett bejelentés, hogy 11 óra 25 perckor a horvát légi forgalmi irányítószolgálat radarjáról eltűnt egy Cessna 182 típusú repülőgép.

A horvát légi navigációs szolgálat értesítette a Polgári Védelmi Műveleti Központot a Rakovicától északra, 700 méter magasságban eltűnt Cessna típusú repülőgépről, amely Splitből indult, és észak felé tartott Németország felé.

Az eltűnés koordinátáiról a Polgári Védelmi Operatív Központ tájékoztatta a Belügyminisztérium Operatív-Kommunikációs Központját és a Horvát Hegyi Mentőszolgálatot (HGSS). 

A HGSS drónnal rendelkező tagjait és a rendőrséget kiküldték az eltűnés koordinátáira. A HGSS vezetője, Josip Granić elmondta, hogy egyelőre nincs konkrét helyszínük, de van egy szélesebb terület, ahol a keresést végzik.

A terep önmagában is nehéz. Dimbes-dombos, erdős, de megszoktuk, és nem nagy akadály számunkra. Az időjárási viszonyok nehezítik a keresést, a látási viszonyok nem jók, sok erőforrást és hatalmas odafigyelést igényel a munka

– mondta a hegyi mentőszolgálat vezetője.

Több mint százan keresik a repülőt

Később Natalija Mezak Dolenčić, a kutató és mentő repülőgépek irányítója elmondta, hogy jelenleg több száz ember van a helyszínen, és keresik az eltűnt repülőgépet. Hozzátette:

AZ IDŐJÁRÁSI VISZONYOK MIATT A REPÜLŐGÉPEK ÉS A DRÓNOK NEM ÜZEMELHETNEK.

Az utasokkal kapcsolatban továbbra sem osztottak meg információkat. A mentési munkálatok vezetője abban reménykedik, hogy a gép nem zuhant le, hanem folytatta az útját, csak a radar nem jelzi azt.

Már közvetlenül a bejelentést követően 34 rendőr csatlakozott a terület átvizsgálásához, köztük a különleges és beavatkozó rendőrség munkatársai, valamint a horvát hegyi mentőszolgálat 28 tagja, akik drónt használtak a kereséshez – közölte a rendőrség.

Alenko Hudak, a Karlovac megyei Polgári Védelmi Szolgálat vezetője elmondta: nincs információ arról, hány utas volt a gépen. Hozzátette: a keresés az éjszaka folyamán is folytatódik, és nő az eltűnt gépet keresők száma.

Külügyminisztérium: nem voltak magyarok a gépen

A horvát Telegram hírportál nem hivatalos információi szerint a gépen négy magyar állampolgár utazhatott. Hivatalosan azonban ezt senki nem erősítette meg. A lap úgy tudja, hogy a magyar állampolgárok segélyhívást adtak le a horvát hatóságoknak. A Külügyminisztérium cáfolta az értesülést.

Területileg illetékes külképviseletünk munkatársai felvették a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, akik a lezuhant repülőgép utasaival kapcsolatban megerősítették, hogy nincs köztük magyar állampolgár

– közölte a Külügyminisztérium a HVG-vel.

Kiderült, hányan voltak a fedélzeten

Davor Bratic, a karlovaci rendőrkapitányság elöljárója a Nova TV horvát kereskedelmi csatornának adott interjúban elmondta: a repülőgépet egy svájci állampolgárságú pilóta vezette. Két utas német, egy pedig horvát állampolgár.

Rovatok