Index Vakbarát Hírportál

Hurrikánná vált az Agatha, közeleg Mexikó partjai felé

2022. május 29., vasárnap 18:57

Az Agatha jelenleg óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel bír, és 320 kilométerre van nyugat-délnyugatra a mexikói Puerto Angel városától.

Az Agatha az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) legfrissebb mérése szerint óránkénti 120 kilométeres széllel hurrikánná vált. Az előrejelzések szerint a Csendes-óceán keleti részének hurrikánja tovább erősödik, amíg hétfőn partot nem ér Mexikó déli részén.

Salina Cruz és Lagunas de Chacahua között hurrikánriasztás van érvényben. Trópusi viharra figyelmeztetés van érvényben Salina Cruztól keletre Boca de Pijijiapanig és Lagunas de Chacahuától nyugatra Punta Maldonadóig.

A trópusi viharok várhatóan vasárnap este érik el Mexikó déli részét, holnap pedig hurrikánszerű állapotok alakulnak ki az említett övezetben.

A CNN híradása szerint a viharhullámok mellett az Agatha által okozott heves esőzések is elérik Dél-Mexikó egyes részeit vasárnapról hétfőre virradó éjszaka.

„A legintenzívebb esőzés a mexikói Oaxaca államban várható, ahol 10–16 centiméteres esőre számítanak, de elszigetelten akár 20 centiméteres eső is előfordulhat” – közölte a hurrikánközpont. A szárazföldön való átkelés után a hét közepére a feloszlott Agatha maradványai a Mexikói-öböl déli részén ismét felbukkanhatnak.

Rovatok