Index Vakbarát Hírportál

Összecsapások kísérték a a Jeruzsálem-napi zászlós menetet Izraelben

2022. május 29., vasárnap 21:49

Jeruzsálemben a rendőrség megpróbálta elejét venni az erőszaknak, szétválasztani a csoportokat, már bevetettek tömegoszlató eszközöket, gázspray-t is, és letartóztatták az összecsapások több résztvevőjét.

Több helyen összecsaptak zsidók és arabok Jeruzsálem óvárosában már a Jeruzsálem-napi zászlós menet előtt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A jeruzsálemi óvárosban fiatalokból álló csoportok már órákkal a tervezett „zászlótáncoltató” menet előtt izraeli zászlókkal énekelve-táncolva jártak, és többen közülük arról számoltak be a lapnak, hogy arabok megtámadták és fejbe ütötték őket. Hasonló incidensekről szóltak arab fiatalok is az óvárosban, csak őket zsidó fiatalok ütötték meg a város keleti felének 1967-es elfoglalása, majd egyesítése izraeli ünnepén, a Jeruzsálem-napon.  

A videófelvételek tanúsága szerint az egyik helyen az izraeliek azt kiabálták az arabok csoportja felé, hogy Izrael népe él, az arabok pedig Allah akbar kiáltással válaszoltak. Emellett a palesztinok között egy olyan videó terjed, ahol zsidó fiatalok megpróbálnak felgyújtani egy palesztin zászlót.    

A Jeruzsálem-napon reggel hét órától különösen sok zsidó látogatta meg a Templom-hegyet, ahol a Krisztus előtti 10. század elején Salamon király felépítette a zsidók első szentélyét, majd a babiloni fogságból visszatérve, a Krisztus előtt 6. század végén felépítették a második zsidó szentélyt, amelyet a római csapatok Krisztus után 70-ben leromboltak.

A vizit szabályait imádkozással megszegő zsidókat eltávolították a szent helyről, mert a status quo egyezmény szerint a Templom-hegyen csak muzulmánok imádkozhatnak.

Vasárnap délutánra 15 ezer zsidó hívő érkezett a Siratófalhoz is, amely a Templom-hegy nyugati támfala. Délután 2600, vagyis rekordszámú zsidó tett sétát a Templom-hegyen, arab nevén a Haram al-Sarif teraszon, ahol jelenleg az Al-Aksza-mecset áll, ez az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

A vasárnapi kormányülésen Naftali Bennett miniszterelnök arra szólított fel, hogy felelősségteljesen és méltó módon tartsák meg a délutáni zászlós felvonulást.

A kormány múlt pénteken jóváhagyta az évtizedes hagyománynak megfelelő, a Damaszkuszi kaputól induló útvonalat, noha a palesztinok tiltakoztak ez ellen.

Az izraeli zászló lobogtatása az izraeli fővárosban magától értetődik, így az első pillanattól fogva világos volt válaszunk a kérdésben

– mondta Bennett a döntésről.

Reggel óta több mint háromezer rendőr és határőr próbálja biztosítani a nyugalmat az óváros ütközőpontjain. A ynet értesülése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette országszerte a vaskupolaegységeket, mert tavaly a Jeruzsálem-napi felvonulás miatt a Hamász rakétákat lőtt Izraelre. 

Rovatok