Index Vakbarát Hírportál

Letette az esküt az újraválasztott szerb elnök

2022. május 31., kedd 14:46

Letette hivatali esküjét kedden Belgrádban Aleksandar Vucic újraválasztott szerb elnök, aki ezzel megkezdte második mandátumát.

Az elnök - ahogy öt évvel ezelőtt is − nem csupán az alkotmány díszpéldányára, hanem a Miroslav-evangéliumra is esküt tett. Ez utóbbi az egyik legjelentősebb és legrégebbi szerb írásos emlék − közölte az MTI. 

Az eskütételt követő beszédében az újraválasztott köztársasági elnök kiemelte: második elnöki mandátumának feladatai és céljai hasonlóak lesznek az elsőhöz. A legfontosabb számára a béke és a stabilitás megőrzése, a döntési függetlenség és a szabadság megvédése, Szerbia európai integrációja, az egészségügy fejlesztése, és a folyamatos munka.

Vucic kitért az Európában tapasztalható oroszellenességre. Rámutatott: Szerbiában sem oroszellenesség, sem nyugatellenesség nincsen,

Szerbiában szívesen látjuk Shakespeare-t, Dosztojevszkijt, Goethét és Hemingway-t is, és erre büszkék lehetünk.

Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy az országnak meg kell őriznie katonai semlegességét. Rámutatott, hogy Szerbiát NATO-tagországok és NATO-partnerországok veszik körül, Szerbia viszont nem szeretne csatlakozni senkihez, csak a saját határait szeretné megvédeni.

Hozzátette: Szerbia olyan társadalomhoz akar tartozni, mint amilyen az Európai Unió, ezért folytatni kell a megkezdett reformokat. Az országnak jelentős kereskedelmi kapcsolatai vannak az Európai Unióval, és komoly beruházások érkeznek onnan, nem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni.

Szerbiában április 3-án tartottak elnökválasztást, valamint előrehozott parlamenti választást. Aleksandar Vucic a szavazatok 58,59 százalékát szerezte meg.

A köztársasági elnök megbízatása öt évre szól, s legfeljebb egyszer választható újra, vagyis Vucic öt év múlva nem indulhat újra az elnöki székért.

Rovatok