Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tart népszavazást Dél-Oszétia az Oroszországhoz való csatlakozásról

2022. május 31., kedd 07:29

Visszavonta Dél-Oszétia új vezetése elődjének azt a tervét, hogy a Georgiához tartozó szakadár területen még a nyáron népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Dél-Oszétia új elnöke, Alan Gaglojev hétfőn rendeletet adott ki, amelyben arra hivatkozott, hogy a referendum „jogi következményeit még túlságosan nagy bizonytalanság övezi”, továbbá úgy vélte, nem hozhatnak egyoldalúan döntést olyan kérdésben, amely Oroszország legitim érdekeit érinti − közölte az MTI. 

Gaglojev ugyanakkor állást foglalt amellett, hogy tartsanak mielőbb egyeztetéseket Moszkvával mindazokról a kérdésekről, amelyek Oroszország és Dél-Oszétia szorosabb integrációját teszik lehetővé.

Az előző elnök, Anatolij Bibilov népszavazási rendeletét május közepén hagyta jóvá a legfőbb dél-oszét bíróság.

Az 50 ezer lakosú, 3900 négyzetkilométer területű Dél-Oszétia kinyilvánította függetlenségét, de csak egy maroknyi ország ismeri el külön államként.

A 41 éves Gaglojev nemrégiben nyerte meg a területen tartott elnökválasztást, de ellenzéki vezetőként is egyetértett azzal, hogy Dél-Oszétiának csatlakoznia kell Oroszországhoz. Egy interjújában „a dél-oszét nép évszázadok óta dédelgetett álmának” nevezte, hogy egyszer egyesülhetnek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. Hozzátette: ennek feltétele az, hogy Oroszország hajlandó legyen felvenni Dél-Oszétiát.

Rovatok