Index Vakbarát Hírportál

Mindkét pilóta elszundított repülés közben, a kapitányt elbocsátották

2022. május 31., kedd 06:42

Az olasz állami légitársaság, az ITA egyik pilótáját elbocsátották, mert elaludt az irányításnál a múlt hónapban egy New Yorkból Rómába tartó járaton.

Mindkét pilóta elaludt a pilótafülkében az AZ609-es járaton, amely április 30-án repült az Egyesült Államokból Olaszországba.

A jelentés szerint a járat másodpilótája ellenőrzött pihenőt tartott, ahogy azt a legtöbb légitársaság engedélyezi, de a járat kapitánya is több mint 10 percig elérhetetlen volt a légiforgalmi irányítás számára, miközben a gép robotpilótával közlekedett. Mivel a gép Franciaország fölött repült, a kommunikációs zavar miatt terrorriasztást rendeltek el, és a francia légiforgalmi irányítás arról tájékoztatta olasz kollégáit, hogy a gépet valószínűleg eltérítették.

Bár a pilóta, aki nem engedélyezett pihenőt tartott, tagadja, hogy elaludt, a légitársaság magyarázat nélkül elbocsátotta, amiért nem volt elérhető a pilótafülkében. 

Michele Anzaldi olasz politikus a Twitteren kért bocsánatot az állami légitársaságtól az eset miatt. 

Ami az ITA New York-i járatán történt, ahol mindkét pilóta elaludt, nagyon súlyos. A vállalatnak kötelessége garantálni, hogy ez soha többé nem fordulhat elő, és bocsánatot kell kérnie az utasoktól.

Az ellenőrzött pihenés szabályai előírják, hogy a két pilóta közül az egyik a pilótafülkében alhat egy kicsit, körülbelül 10-40 percet egy hosszú távú járaton, miközben a repülőgép utazórepülésben van, hogy kipihent és koncentrált maradjon a hosszú műszakban. A pilótáknak előzetesen bele kell egyezniük ebbe, és a légiutas-kísérő személyzetet tájékoztatni kell arról, hogy az egyik pilóta pihen – írja az Independent.

A repülési adatok szerint a járat a pilóták rádiócsendje alatt nem veszített magasságot és nem tért le a tervezett útvonalról.

Az ITA 2021 októberében indult útjára, a megszűnt olasz légitársaság, az Alitalia helyébe lépve. Az ITA megerősítette, hogy a pilóta azonnali eltávolítása megtörtént. Bár nem erősítette meg, hogy a kapitányról kiderült, hogy elaludt a műszak alatt, azt állítja, hogy „a kapitány nem tartotta be a hatályos eljárásokat”.

Rovatok