Index Vakbarát Hírportál

Tizenötezer civil szorult be, Szeverodonyeck lehet az új Mariupol

2022. május 31., kedd 15:36

Michael Clarke brit védelmi szakértő szerint Szeverodonyeck városa lehet az új Mariupol. Egyre hevesebb harcok dúlnak a Donbászi régióban.

Michael Clarke védelmi szakértő, a London School of Economics (LSE) professzora szerint Szeverodonyeck lesz az új Mariupol. Clarke szerint körülbelül tíz-tizenötezer civil rekedt a Donbászi régióban fekvő városban, ahol egyre hevesebbé válnak a harcok. A szakértő szerint a város fele már orosz ellenőrzés alatt áll.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó hétfőn közölte, hogy folyamatos Szeverodonyeckben a légi bombázás, és a a civilek nagyrészt gáz, víz és áram nélkül maradtak. Olekszandr Strjuk, a város adminisztrációjának vezetője kedden kizárta a civilek evakuálásának lehetőségét a dúló harcok miatt. 

Az orosz csapatok nemrégiben vették át az ellenőrzést a délkeleti Mariupol felett, miután hónapokig ostromolták. A orosz bombák a földdel tették egyenlővé a várost, amelyben a becslések szerint legalább 3500 civil halt meg a harcok során – számolt be a Sky News

(Borítókép: Helyi lakos egy orosz katonai csapásban megsérült lakóépület előtt 2022. április 16-án Szeverodonyeckben. Fotó: Serhii Nuzhnenko / File Photo / Reuters)

Rovatok