Index Vakbarát Hírportál

Lesújtott az Agatha trópusi vihar Mexikó déli részén

2022. május 31., kedd 16:56

Mexikóban megkezdődött a hurrikánszezon: az Agatha helyi idő szerint hétfő délután érte el Mexikó csendes-óceáni partvidékét a nyugati Oaxaca államban – közölte az Egyesült Államok hurrikánközpontja (NHC) kedden.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson hurrikánskálán kettes kategóriába sorolt  Agatha miatt közepes szintű (sárga) riasztást adtak ki a térségben.

A hurrikánközpont jelezte: az Agatha 13 kilométert tesz meg egy óra alatt, és óránkénti 165 kilométeres sebességet is elérő széllökések kísérik. 1949 óta nem volt ilyen erős hurrikán Mexikó csendes-óceáni partvidékén május hónapban – tette hozzá az NHC.

A központ azt várja, hogy az Agatha fokozatosan gyengül, és még kedd éjjel felé teljesen lecsendesedhet. Az egyik legveszélyeztetettebb térség Puerto Escondidótól Huatulcóig terjed. A hatóságok úgy tudják, hogy legalább 5240 turista tartózkodik a területen. Az oaxacai kormány újságíróknak elmondta: 203 ideiglenes menedékhelyen 26 800 embert tud elszállásolni.

A térségben lezárták a kikötőket, és több repülőjáratot töröltek. A mexikói meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy Oaxaca és a szomszédos Guerrero, illetve Chiapas állam partjainál a szél hatméteresre is felkorbácsolhatja az óceán hullámait. Ugyanitt, továbbá Tabasco államban heves esőzésekre számítanak, amelyek földcsuszamlásokhoz és áradásokhoz vezethetnek.

Mexikó csendes- és atlanti-óceáni partvidékén május és november között rendszeresek a trópusi viharok és a hurrikánok.

Rovatok