Index Vakbarát Hírportál

Megváltoznak a magyar rendszámok

2022. június 1., szerda 13:55

Július elsejétől meghosszabbodnak az újonnan kiadott rendszámok Magyarországon. A hosszabb rendszámok az autóállomány cseréjével, fokozatosan váltják fel a régieket.

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belüli kifutása miatt július 1-jétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott hazai rendszámok – jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési államtitkár. Posztjában kiemeli: a változás miatt nem kell táblát cserélniük az autótulajdonosoknak, a továbbiakban is használhatók maradnak.

A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával váltják fel a régieket. 

Így az intézkedés miatt senki nem kényszerül pluszügyintézésre,

valamint az új típusú rendszámtáblák ára is változatlan marad. 

Változik a táblák megjelenése is

Hozzáteszi: az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd. Ékezetes magánhangzók vagy – a dz kivételével – kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk.

A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 sárga csillag látható fehér H jelzéssel. A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és az autó kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.

De egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is: az eddigi E, M, P, SP és Z betűjelűek helyett egységesen I betűjelűeket adnak majd ki. A jövőben

Az előírások továbbra is lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Rovatok