Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel: Ezen múlhat az Európai Unió túlélése

2022. június 2., csütörtök 16:57

Oroszország barbár háborút indított Ukrajnában – mondta szerdán Angela Merkel volt német kancellár, miközben azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak egységesnek kell maradnia, ha épségben át akarja vészelni a konfliktust.

Angela Merkel a háború kezdete óta csak egy rövid nyilatkozatban foglalt állást a konfliktussal kapcsolatban, amelyben lényegében csupán annyit mondott, hogy Oroszország nemzetközi jogot sértett Ukrajna megtámadásával. Ulrich Matthes színész, Merkel egyik barátja mindezt azzal magyarázta, hogy Angela Merkel aggódik ugyan a konfliktus miatt, de nem szeretne egyfajta árnyékkancellárként beleszólni az ügybe.

Kancellárként Merkel személyesen is támogatta az oroszokkal való partnerségi viszony kialakítását. Fontos szerepe volt az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjének megvalósításában (amelyet a háború kezdetekor Olaf Scholz kancellár leállított), valamint 2014 után, a Krím félsziget bekebelezése és a donbászi konfliktus elmérgesedése után is azt mondta, hogy folytatni kell a tárgyalást Vlagyimir Putyinnal (bár egy német politikus ezzel kapcsolatban nemrég azt állította, valójában sosem bízott az orosz elnökben). 

A volt kancellár ehhez képest most a Német Szakszervezeti Szövetség szerdai rendezvényén arról beszélt a Reuters szerint: nem szeretne a partvonalról tanácsokat osztogatni, de egyértelműen az ukrán kormányzat mellett áll ebben a konfliktusban.

A békét és a szabadságot sosem lehet készpénznek venni

Hozzátette azt is: támogatja Németország, az Európai Unió, az Egyesült Államok és a G7-es országok arra vonatkozó törekvéseit, hogy véget vessenek annak a barbár háborúnak, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen. Hangsúlyozta ezenkívül azt is, hogy a mostani helyzetben kiemelten fontos, hogy megmaradjon az unió egysége. 

Ebben a drámai helyzetben rendkívül fontos, hogy az Európai Unió egységes maradjon. Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy ezen a túlélés is múlhat

fogalmazott beszédében Angela Merkel. 

A volt kancellár arra is kitért, hogy a háború bebizonyította: a békét és a szabadságot sosem lehet készpénznek, magától értetődőnek venni. Európa egységének megőrzése azonban segíthet abban, hogy megakadályozzák az efféle konfliktusok kitörését.

Ebben mindannyiunknak fontos szerepünk van

– hangsúlyozta beszéde végén Angela Merkel.

Az ukrajnai háború csütörtöki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép: Angela Merkel 2021. november 22-én. Fotó: Markus Schreiber / POOL / AFP)

Rovatok