Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun is gratulált II. Erzsébetnek

2022. június 2., csütörtök 16:45

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője hivatalos levélben köszöntötte fel II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének hetvenedik évfordulója alkalmából csütörtökön.

Phenjan külügyminisztériuma csütörtökön közölte, hogy az észak-koreai vezető gratulálólevelet küldött II. Erzsébetnek. Az uralkodó platinajubileumának négynapos ünnepségsorozata csütörtökön kezdődött az Egyesült Királyságban.

Az évforduló és a királynő hivatalos születésnapja alkalmából Nagy-Britannia-szerte ünneplik II. Erzsébetet, aki hivatalosan is a leghosszabb ideig uralkodó személy lett a szigetországban – írja az MTI.

Az angol trón leghosszabb uralkodása

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost – 1066 karácsonyán – a londoni Westminster-apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú idő az angol trónon. Ha úgy érzi, hogy eleget tud a brit uralkodóról, tesztelje tudását egy kvíz kitöltésével.

A négynapos Bank Holiday ma délelőtt vette kezdetét, amelyen II. Erzsébet születésnapja mellett megünneplik a királynő hetvenéves uralkodását is. Az esemény csütörtöki közvetítését az Indexen percről percre nyomon követhették az olvasók, amelyet ide kattintva visszanézhet.

Rovatok