Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A véleményünket mindenki rég ismerte, és senki nem emelt szót ellene

2022. június 2., csütörtök 13:13

Régóta ismert Magyarország véleménye, és senki nem emelt szót ellene az uniós csúcson – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, akinek az Európai Néppárt külügyi szóvivője közösségi oldalán üzent.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek.

Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek

– közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács május 30. és 31. között tartott rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Az Európai Néppárt üzent

Korábban az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler közösségi oldalán megosztott bejegyzésében úgy fogalmazott: szégyellje magát Orbán Viktor, aki védi Kirill pátriárkát attól, hogy az Európai Unió szankciókat szabjon ki rá.

A politikus szerint a pátriárka „megáldja az orosz diktátor által elrendelt háborús bűnöket” Ukrajnában. „Egy nap majd fény derül arra, hogy mivel tartja sakkban a magyar miniszterelnököt az orosz vezetés” – tette hozzá.

Micsoda szégyen lesz az a szabadságszerető Magyarországnak!

– zárta gondolatait a politikus.

(Borítókép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2022. május 30-án az Európai Tanács rendkívüli ülése előtt Brüsszelben. Fotó: Fotó: Emmanuel Dunand / Afp)

Rovatok