Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista: ők a legveszélyesebb autósok Európában

2022. június 3., péntek 08:40

A francia autópálya-üzemeltető, a Vinci Autoroutes rendelt egy felmérést a nyárra készülve, amely tizenegy európai ország tizenkétezer autósának megkérdezésével készült. Arra voltak kíváncsiak, ki mit gondol a maga és más, külföldi sofőrök vezetési stílusáról.

Az összegzés sommás megállapítása, hogy ha Európában készülünk autóval eljutni nyaralásunk helyszínére, készüljünk fel agresszívan, veszélyesen és gyakran részegen vezető autóstársakra. Összességében a megkérdezettek 79 százalékának van lesújtó véleménye más autósokról, míg 97 százalékuk tartja kifogástalannak saját vezetési stílusát.

A kapott válaszokat értékelve simán mondhatnánk azt is, hogy aki idén nyáron autóval megy nyaralni, az nagyon meglepődhet. A lengyelek 42 százaléka mondja azt, hogy mindenki a maga stílusában vezet, azaz „senki nem szólhat bele, hogyan vezetek”, míg ez az arány a spanyoloknál mindössze hét százalék. A britek negyede bevallotta, hogy egész másként viselkedik, amikor autóba ül, mint amikor gyalogol.

A görögök szegik meg a legtöbb szabályt vezetés közben

Az olaszok mindössze 16 százaléka állítja, hogy autóstársai udvariasak, és a franciák 14 százaléka ismeri csak el, hogy a franciák stresszesen vezetnek. A britek tolják leginkább magukat, amikor azt állítják, hogy a sofőrök 68 százaléka figyelmes, fele pedig udvarias és nyugodt vezetés közben.

Viszont amikor más nemzetek autósairól kell nyilatkozni, már nincs kegyelem. A német válaszadók meglepő módon azt mondták, hogy a külföldi sofőrök mindössze harminc százaléka vezet agresszívan, ennél kevesebbre taksálták a felelőtlen vezetők számát. A britek és a spanyolok mondtak legnagyobb számban minden külföldiről valami negatívumot (hetven százalék), ez egy viszonylag magas szám a többi válaszadó nemzethez képest.

A görögökkel jó lesz vigyázni nyáron, ha ott szállunk kocsiba, mert a megkérdezettek 91 százaléka szidta a külföldiek vezetési stílusát. Ugyancsak a görögöknél volt a legmagasabb azok száma, akik elismerték, hogy modortalan, barátságtalan viselkedést vesznek fel, amikor kocsiba ülnek. A megkérdezettek fele káromkodik, üvöltözik, dudál és előz jobbról, amikor felbosszantja valaki az úton, és a görögökre jellemző a leginkább, hogy ha idegesíti őket valaki, „lihegve” az előtte haladó autóra tapadnak.

Ugyanakkor ez a rátapadás a szlovákokra a legkevésbé sem jellemző.

A görögöknél a legmagasabb azok száma (77 százalék), akik elismerik, hogy telefonálnak vezetés közben, 83 százalékuk használja az okostelefonját a volán mögött. Az autóban telefonálgatás a spanyoloknál a legalacsonyabb (62 százalék).

Ugyancsak a görögöknél a legmagasabb azoknak a sofőröknek a száma, akik elismerik, hogy másokra veszélyesen vezetnek. A görög autósok harmada rendszeres gyorshajtó, átmegy a piros lámpán, nem tartja be a követési távolságot, és nem lassít, amikor az autópályán építkezés miatt csökkenteni kell a sebességet.

Végül a felmérés felhívja arra is a figyelmet, hogy a nyaralóknak egy másik autós csapásra is fel kell készülniük. Ugyanis az idei szezonban szinte kivétel nélkül mindenütt kilőttek az autóbérleti díjak Európában, újabb bőrt nyúzva le a pihenni vágyókról – írja összefoglalójában a CNN.

(Borítókép: Autósok haladnak a kölni autópályán 2021. július 3-án. Fotó: Henning Kaiser / picture alliance via Getty Images)

Rovatok