Index Vakbarát Hírportál

Szó sincs közeledésről, jó ötletnek tartják a Néppártban, hogy búcsút mondtak Orbán Viktornak

2022. június 3., péntek 18:48 | aznap frissítve

Bár a Fidesz és a Néppárt viszonyának javítása céljából vett részt Navracsics Tibor miniszter az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, a Néppártban nem enyhülnek, sőt, örülnek annak, hogy a Fidesz komoly politikai nyomás hatására végül 2021-ben kilépett a pártcsaládból.

Az ötödik Orbán-kormány területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős minisztere az InfoRádióban nemrég arról beszélt, hogy azért is vett részt az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, ahol Manfred Webert választották az EPP új elnökének, hogy javítson a Fidesz és a Néppárt viszonyán, amiben egyébként – meglátása szerint – a KDNP hídszerepet tölthet be. „A látogatás célja részemről az volt, hogy azokat a személyes kapcsolatokat, amelyeket korábban mint néppárti biztos kialakítottam, azokat újraélesszem vagy életben tartsam” – jelentette ki a politikus.

Navracsics Tibor szerint a néppárti politikusok nem zárkóztak el attól, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt a Fidesszel, így újra lehet formális, intézményes kapcsolat a két fél között, sőt akár azt is el tudja képzelni, hogy a Fidesz visszalép a Néppártba.

Nincs barátság

Ehhez képest az Euronews tudósítása szerint a Néppártban ezzel éppen ellentétes hangulat uralkodik: éppenséggel örülnek annak, hogy a Fidesz komoly politikai nyomás hatására végül tavaly kilépett a pártcsaládból. A portál azt írja: a leköszönő elnök, Donald Tusk azt mondta, több fronton zajlik háború az értékeikért, még a saját politikuscsaládjukon belül is. Putyinnak és a filozófiájának pedig sok képviselője van Európában. 

Mint hangsúlyozta:

ma világosan látszik az, mennyire fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki konzisztens módon védi a Kremlt, és népszerűsíti az új illiberális demokráciát, ami tulajdonképpen az autoriter állam egy új változata.

Azt is elárulta: a döntés nem volt könnyű, hosszú időn keresztül győzködte az illetékeseket arról, hogy ez a helyes út. „Ha nincs Manfred Weber elkötelezettsége és segítsége, akkor ma egy nagyon nehéz problémával néznénk szembe” – fogalmazott Tusk. 

Navracsics szerint egyébként pont Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt korábbi elnöke távozásával nyílik meg a lehetőség arra, hogy új időszak kezdődjön az EPP-ben. Mint ismert, Weber is Tusknak köszönte meg, hogy lezárták „az Orbán Viktor-fejezetet”. A helyzetet nehezíti továbbá az is, hogy 

Navracsics Tibor többször próbált egy találkozót összehozni Weberrel, de nem járt sikerrel. 

A Fidesz 2021 elején, felfüggesztett tagság és sorozatos viták után lépett ki a Néppártból.

(Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok