Index Vakbarát Hírportál

Orosz Örsék elzárták a Sajóba ömlő mérgek útját

2022. június 4., szombat 21:13

Senki sem tett annyit a Sajóba ömlő mérgező bányavíz okozta környezeti károk megszüntetéséért, mint Orosz Örs, a Szövetség nevű egyesített magyar párt Nyitra megyei képviselője. A fiatal politikus a minap két társával, egy magyar orvossal és egy szlovák környezetvédővel demonstratív módon rövid időre elrekesztette az alsósajói Siderit vasércbányából kiömlő, nagy mennyiségű arzént tartalmazó szennyvíz útját.

Ahogy arról az Index helyszíni riportjában beszámolt, az alsósajói, 2008-ban bezárt Siderit vasércbánya Gabriella tárójából a Sajóba ömlő szennyvízben az arzénkoncentráció négyszázszorosa az európai határértéknek, de még a feleannyira szigorú szlovákiainak is a kétszázszorosa. A környezeti katasztrófa látványos, a folyó húsz kilométeres szakaszán kipusztult az élővilág, miközben a szlovák hatóságok tétlenkednek.

Igazából szélmalomharcot vív Orosz Örs Nyitra megyei képviselő a környezeti katasztrófa megakadályozása érdekében, hiszen az állami kézben lévő, régen bezárt bánya tulajdonosa – a szlovák állam – eddig gyakorlatilag semmit sem csinált, a két illetékes minisztérium, az ipari és a környezetvédelmi egymásra mutogat.

Körülbelül egy hónapja Orosz Örs Pozsonyban, a Természetvédelmi Minisztérium épülete előtt társaival együtt kiöntött ezer liter vörös Sajó-vizet egy elképesztően hatásos performansz keretében. És a minap újból akcióztak Örsék, immár hármasban.

A képviselő kollégáival betömte a bányabejáratot, és elállította a szennyvíz útját. A február 24-én kezdődött Sajó-katasztrófa kilencvennegyedik napján doktor Varga Tibor krasznahorkai orvossal és Ján Korpa betléri aktivistával tiltakozásképpen fél órára eltorlaszolták a bányavíz kifolyását, hogy ily módon hívják fel a figyelmet arra, hogy már így is bődületes az a szennyezőanyag-mennyiség, ami a Sajó folyóba került.

Nincs mire várni, el kell kezdeni a szűrőberendezés beszerelését is. A vízhozam és a szennyvíz ismert összetétele alapján ez idáig 3,4 ezer tonna szulfát, 385 tonna vas, 156 tonna cink, 46 tonna mangán és nem egész fél tonna arzén került a folyóba. Döbbenetes az állam felelőtlen hozzáállása és tétlensége, hiszen az a munkafolyamat, amibe az akciónk előtti napon belekezdtek, a tervek szerint sem lesz képes megállítani a szennyezést, csupán mérsékelni fogja azt. 94 nap sem volt elég ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetet kihirdessék!

– mondta Orosz Örs az Indexnek.

A videón a három aktivista Zabili ste nasu rieku feliratot visel a pólóján, ami azt jelenti, hogy Megölted a folyónkat. Nem túlzás, hiszen naponta másfél millió liter mérgező szennyvíz kerül a Sajóba!

A felvételeken látszik, hogy Örsék homokzsákokkal eltorlaszolták a vízkifolyást, hogy megmutassák, milyen kevés is elegendő a katasztrófa elhárításához. Sajnos egy órával később a szennyvíz áttörte a rögtönzött torlaszt, és ötszáz méterrel lejjebb a Sajó már ugyanolyan vörös volt, mint korábban. 

Így áll most a helyzet, röpke időre sikerült elzárni a szennyvíz útját, de ez a performansz csak arra volt elég, hogy Örsék ismét felhívják a figyelmet a természeti katasztrófa súlyosságára. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok