Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy raktár Bangladesben, több mint harmincan meghaltak

2022. június 5., vasárnap 09:58

Legalább 32 ember meghalt és több mint 150 megsérült, miután hatalmas tűz pusztított egy konténerraktárban Bangladesben.

A tűz több robbanást is kiváltott, amikor szombat este lángra kapott egy konténerraktár a délkeleti Sitakunda városában, amely mintegy 40 kilométerre fekszik Csittagong kikötővárostól. A robbanások megrázták a környéket, betörték a közeli házak ablakait, 32 ember halálát okozták és 150 sebesülését.

A tűzoltók, akik közül legalább egy ember megsérült, küzdöttek a tűz megfékezéséért, és még vasárnap reggel is dolgoztak az oltáson. A sérültek, köztük rendőrök, kritikus állapotban vannak a kórházban.

Mohammed Elias csittagongi polgári sebész minden helyi orvostól kérte, hogy segítsen a sérültek kezelésében, és sürgős véradásra is felszólította az embereket – írja a Sky News.

A tűz oka nem volt azonnal tisztázott, de a tisztviselők úgy vélik, hogy egy hidrogén-peroxidot tartalmazó tartályból eredhetett, és onnan terjedt gyorsan tovább.

Banglades a világ második legnagyobb ruhaexportőrévé nőtte ki magát, de az intézményi és infrastrukturális háttere továbbra sincs megfelelő állapotban – erről az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) számolt be. Az elmúlt években több tragikus baleset is történt az országban. 2020-ban hárman meghaltak, amikor kigyulladt egy olajtároló, majd egy több épületre is átterjedő lakástűz 70 ember életét követelte a fővárosban. Tavaly júliusban pedig 54 halottja volt annak az esetnek, amikor egy pokolgép robbant egy élelmiszer-feldolgozó üzemben.

(Borítókép: tűzoltók dolgoznak Csittagongban, a konténerraktárban kitört tűzesetnél. Fotó: AFP)

Rovatok