Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer utas rekedt a reptereken Európa-szerte a hétvégi járattörlések miatt

2022. június 5., vasárnap 14:02

Szombaton több mint 100, az Egyesült Királyságba induló és onnan érkező járatot töröltek a személyzet hiányának és a légi forgalmi irányítás korlátozásainak együttes hatására.

A hétvégén kétszáz járat törlése miatt több tízezer utas vesztegel a reptereken. A puszta számokat tekintve messze a Gatwick járatai jelentik a legnagyobb problémát. Az ottani fő légitársaság, az easyJet eddig mintegy 40 járatot törölt, de a Wizz Air és a British Airways járatai indulását is lefújták. A célállomások között olyan görög és olasz szigetek szerepelnek, mint Korfu, Szardínia és Szicília.

Sok ezer nyaralónak szombaton kellett volna visszatérnie, és még mindig próbálnak alternatívákat találni. Bár a járatok többsége még közlekedik, nagyon túlterheltek. Minden utas jogosult a lehető leghamarabb alternatív járatra, akár egy másik légitársaság járatára, szállodai szobára, amíg el nem tud utazni, és – ha a légitársaság a felelős – készpénzes kártérítésre.

Rengeteg útvonalon szünetel a repülés

Bristolban legalább egy tucat easyJet-járatot töröltek, a legtöbb utas csak néhány órával korábban kapott értesítést. A célállomások között szerepel Málaga, Lisszabon és Berlin.

A British Airways hetek óta naponta átlagosan több mint száz járatot töröl, drasztikusan csökkentve az Egyesült Királyságba érkező és onnan induló szabad helyek számát. Az easyJet további járattörléseket jelentett Lutonban – eddig nyolcat, többek között Barcelonába és Nizzába – és egyet Manchesterben, egy amszterdami oda-vissza járatot.

A lutoni repülőtér érkezési légi navigációs rendszere vasárnap kora délután több órán át nem működött, legalább 18 járatot irányítottak át – többnyire a Wizz Air járatait. A Wizz Air néhány járatát Gatwick, Luton és Doncaster Sheffield irányából állította le.

Alternatív közlekedési módok

Bár az alternatív légitársaságok igénybe vehetők, és a költségeket a járatot törlő légitársaságra terhelik, sok utas számára nehéz alternatívát találni az elmúlt héten történt tömeges járattörlések után – írja az Independent.

Az Eurostar-vonatokkal Párizsból Londonba visszatérni kívánó utasok egész napos fennakadással néznek szembe. A Channel Tunnel vasúttársaság közölte,

Párizs melletti, felsővezetékes áramellátással kapcsolatos probléma miatt a Párizsba érkező és onnan induló járataink késésekkel és járattörlésekkel járnak. Kérjük, ne jöjjenek az állomásra, hacsak nincs jegyük az utazásra.

Legalább három délutáni vonatot töröltek, a többinél pedig hosszú késésekre számíthatnak.

Nyomatékosan kérjük, hogy ne utazzanak ma, és halasszák el a mai utazást egy másik időpontra

– közölte a Twitteren az Eurostar.

(Borítókép: Az utasok sorban állnak egy londoni repülőtéren 2022. június 6-án. Fotó: Hannah McKay / Reuters)

Rovatok