Index Vakbarát Hírportál

Veteránok csaptak össze a rendőrökkel Koszovóban, a parlament udvarára is behatoltak

2022. június 6., hétfő 16:25

Az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg több veteránja is összecsapott hétfőn a rendőrséggel a pristinai parlament előtt, mert a veteránok juttatásainak emelése kimaradt abból a törvényjavaslatból, amely a minimálbér növelését célozná.

Több száz koszovói veterán csapott össze a rendőrséggel hétfőn a pristinai parlament előtt. A volt katonák azért tiltakoztak, mert a veteránok juttatásainak emelése kimaradt a minimálbér növelését célzó törvényjavaslatból – adta hírül az MTI.

A koszovói Koha Ditore tudósítása szerint a rendőrségnek könnygázzal kellett feloszlatnia az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjainak tüntetését, akik ennek ellenére behatoltak a parlament udvarába, de az épületbe már nem sikerült bejutniuk.

Sajtóinformációk szerint legalább egy rendőr biztosan megsérült az összecsapásban. Az 1998–1999-es szerb–koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK tettei máig vitatottak.

Míg a szerbek megítélése szerint az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége ugyanakkor hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire. Az UCK egykori katonái között több máig aktív politikus is van.

A parlament ülését végül határozatképtelenség miatt elnapolták, amelyen eredetileg a közszférában dolgozók minimálbéréről is tárgyaltak volna a képviselők.

Koszovóban a jelenlegi törvény szerint 170 eurót (67 ezer forintot) tesz ki a minimálbér, ráadásul az egykori katonák is ugyanekkora juttatást kapnak.

A tervezett növeléssel 250 euróra (98 700 forintra) emelkedne a minimálbér, de csak a közszférában dolgozók számára, mivel a veteránok támogatása továbbra is 170 euró maradna.

(Borítókép: Háborús veteránok próbálják megrohamozni a koszovói parlamentet a pristinai tüntetésen 2022. június 6-án. Fotó: Reuters / Laura Hasani)

Rovatok