Index Vakbarát Hírportál

A 3D-s szkennelés lehet az ukrán építészet mentsvára

2022. június 7., kedd 09:36

Ukrajna számos történelmi műemléke megsemmisült az utóbbi három hónapban, mióta az ország orosz megszállás alatt áll, de a kulturális szakemberek a legmodernebb technológia és 3D-s szkennelés segítségével igyekeznek megőrizni emléküket.

Kijev, Lviv, Csernyihiv és Harkiv történelmi és építészeti remekműveinek megőrzésében egy francia mérnök, Emmanuel Durand segít az ukrán építészeknek és építésztörténeti szakembereknek. Durand a 3D-s szkennelés és adatgyűjtés egyik specialistája.

A szkenner másodpercenként 500 ezer pontot vesz fel: egyetlen állomáson körülbelül 10 millió pontot rögzíthet. Váltogatjuk az állomásokat, körbejárjuk az egész épületet, majd mindezt számítógépen összerakjuk, mint egy kirakós játék darabjait, csak 3D-ben

– idézi Durandot az Euronews.

Egy ukrán építész, Katerina Kuplicka, a károsodott örökségi helyszíneket dokumentáló testület tagja elmondta, hogy az épületek közül sok a súlyosan lerombolt területeken található. Harkivban 500 épületet kellene az építészeti örökségi listára venni.

Már több mint száz építményt ért találat.

Egyes kritikusok szerint hiábavaló a történelmi épületeket ilyen aprólékos részletességgel dokumentálni, miközben a háború még mindig dúl, és naponta halnak meg emberek. A szakértők ezzel nem értenek egyet, mondván, hogy a kultúra mindennek az alapja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok