Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzóját

2022. június 7., kedd 21:07

Felmentette az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből és kedden kinevezte a budapesti–magyarországi egyházmegye kormányzójának.

Az 56. évében járó Hilarion, aki a Kirill pátriárka megválasztása óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Mostani felmentéséig a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből a Szent Cirill és Metód apostolról elnevezett összegyházi posztgraduális és doktori tanulmányi intézet rektora is volt.

Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Hilariont püspökké 2001-ben, érsekké pedig 2009-ben szentelték. 2002 júliusától az ortodox egyház brüsszeli képviseletének vezetője, 2003 májusától pedig emellett Bécs és Ausztria püspökévé,

valamint a budapesti és magyarországi egyházmegye kormányzójává is kinevezték.

Hilarion helyét az orosz ortodox egyház külügyeinek élén a 37 éves Antonyij Szevrjuk korszuni (chersonese-i) és nyugat-európai metropolita vette át. Utóbbi tisztségét az új hivatalában is megtartja. Az új volokalamszki metropolita kormányozta már a berlini, majd a bécsi–osztrák és a budapesti–magyar egyházmegyét is – írja az MTI.

Rovatok