Index Vakbarát Hírportál

Több ezer olasz maffiatag tevékenykedik Ausztráliában

2022. június 7., kedd 13:52

Az ausztrál szövetségi rendőrség szerint olasz maffiatagok ezrei tevékenykednek Ausztráliában, ám egészen mostanáig észrevétlenek voltak.

A rettegett calabriai maffia, a 'Ndrangheta több ezer tagja tevékenykedik Ausztráliában – írta meg az MTI kedden az ausztrál szövetségi rendőrség információira hivatkozva.

Az olasz hatóságokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően összegyűjtött információk szerint a 'Ndrangheta tagjai „szerény házakban szerény életet élve” maradtak a rendőrség látókörén kívül, miközben illegális tevékenységekből származó vagyonok tisztára mosását intézték törvényes vállalkozásaikon keresztül – tudatta Nigel Ryan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője.

A 'Ndrangheta nem csupán ausztrál probléma, hanem globális gond. A világ kokaintermelésének 70-80 százalékát ők csempészik, és Ausztráliát is elárasztják illegális kábítószerekkel

 – magyarázta a főrendőr.

Ryan azt is elmondta, hogy 51 maffiaklánt azonosítottak az országban, melyek közül legalább 14 a 'Ndranghetához köthető. A rendőrfőnök-helyettes szerint ezekben több ezer ember aktív, egyúttal ígéretet tett, hogy az ausztrál rendőrség véget vet a szervezett bűnözésnek.

Az FBI által vezetett globális művelet, a Trójai Pajzs keretében az ausztrál hatóságok Vasborda-akció néven indítottak műveletet a szervezett bűnözés ellen. A Trójai Pajzs keretében a hatóságok ANOM néven olyan üzenetküldő szolgáltatást terjesztettek el a bűnözők körében, ami névleg titkosított üzenetküldést tett lehetővé, de a rendszert valójában az FBI irányította. Ausztráliában 383 ember ellen 2340 pontban emeltek vádat a Vasborda-akció keretében, továbbá több mint hat tonna kábítószert és 147 lőfegyvert foglaltak le.

Rovatok