Index Vakbarát Hírportál

Legénység nélküli hajó kelt át az Atlanti-óceánon

2022. június 7., kedd 06:06

A Mayflower 400 évvel ezelőtti történelmi útjának rekonstruálására tervezett, mesterséges intelligencia (AI) által irányítottat hajónak sikerült átkelnie az Atlanti-óceánon – közölték a projekt vezetői.

Az autonóm hajó (MAS) vasárnap teljesítette a 2700 mérföldes (4400 km) utat az egyesült királyságbeli Plymouthból a kanadai Új-Skóciában található Halifaxba.

A hajónak az amerikai Massachusettsben kellett volna kikötnie, de a tengeren felmerült problémák kivizsgálása miatt Kanadába irányították át.

A 15 méter hosszú, napenergiával működő trimarán akár 10 csomós (20 km/órás) sebességgel is képes szelni a hullámokat, az IBM által létrehozott mesterséges intelligencia hat kamera és 50 érzékelő információi alapján hoz döntéseket.

A hajó április 29-én indult útnak az Egyesült Királyságból, és a tervek szerint körülbelül három hét alatt érte volna el Amerikát. A hajó azonban technikai nehézségekbe ütközött, ezért május végén Halifax városa lett kijelölve úti célként.

Az eredeti Mayflower egy 30 méteres, három árbócos, vászonvitorlákkal felszerelt, háromcsomós (6 km/óra) csúcssebességű fahajó volt, amely 102 utast és körülbelül 30 fős legénységet szállított Plymouthból a massachusettsi Cape Codba. Az 1620-as átkelés több mint két hónapig tartott, emlékeztet a BBC.

Rovatok