Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair nyelvi teszttel szűri a dél-afrikai utasokat

2022. június 7., kedd 12:52

A Ryanair a hamis útlevéllel rendelkezőket szeretné kiszűrni az afrikaans teszttel, amit minden dél-afrikai utastól megkövetel.

A Ryanair kötelezte a dél-afrikai utasokat, hogy utazás előtt egy afrikaans teszttel igazolják állampolgárságukat. A légitársaságnak ezzel az a célja, hogy kiszűrje a hamis dél-afrikai útlevéllel rendelkező utasokat – számolt be róla a BBC.

A hamis dél-afrikai útlevelek gyakori előfordulása miatt az Egyesült Királyságba utazó dél-afrikai utasainktól megköveteljük, hogy töltsenek ki egy afrikaans nyelven íródott kérdőívet. Aki nem tudja kitölteni, attól megtagadjuk az utazást, és teljes visszatérítést kapnak

– áll a Ryanair közleményében.

Egy dél-afrikai férfi – aki májusban Lanzarotéről repült Londonba – azt mondta, hogy „sokkolta”, amikor a Ryanair elvette az útlevelét és a beszállókártyáját, mielőtt bemutatta volna neki az afrikaans nyelvű tesztet. Az interneten is óriási felháborodást váltott ki az eset.

A kvíz, amely egy jelentés szerint tele van nyelvtani és helyesírási hibákkal, olyan kérdéseket tartalmaz például, hogy mi Dél-Afrika nemzetközi előhívószáma, mi a főváros és ki az ország jelenlegi elnöke.

Dél-Afrikában 11 hivatalos nyelv van, és egy 2011-es népszámlálás szerint a lakosság közel 13 százaléka beszéli csak anyanyelvi szinten az afrikaans nyelvet, amit a fehér kisebbség uralma alatt vezettek be. 

Rovatok