Index Vakbarát Hírportál

Minden brit repülőtérről elzavarták az állatvédő reklámokat

2022. június 8., szerda 17:42

Az állatjogokért küzdő szervezet, a PETA jelentette be, hogy egyetlen brit reptér sem volt hajlandó kitenni a plakátjukat.

Az Állatok Etikus Tartásáért Csoport minden légikikötőt megkeresett, hogy „a kegyetlenség nem pálya, legyél vegán” kampányuk plakátját kihelyezhessék. A képen egy bőrtáskává alakított tehén látható és szövege szerint nekiszegezi a kérdést az utasoknak: Vajon azért ölték le, hogy legyártsák a társkádat? Az elutasító repülőtéri válaszok között volt, amelyik túlpolitizáltnak tartotta a fotót, de akadt olyan is, amely a lehetséges negatív fogyasztói reakciókra hivatkozott.

Az embereknek meg kell tudniuk, hogy minden egyes bőrtáska mögött egy fájdalmas halált halt érző lény van

– mondta a PETA igazgatója, Elisa Allen.

„A vegánbőr vagy bőrhatású termék nem kelti bennünk azt a rossz érzést, hogy minden táska mögött egy leölt állat van” – folytatta a PETA vezetője, majd hozzátette, „kérünk mindenkit, hogy a bőrük miatt feldarabolt szerencsétlen tehenek helyett válasszon inkább olyan terméket, amelyhez nem köthető állatokkal szembeni kegyetlenkedés”.

A briteknél betiltott reklám korábban megjelent az amerikai repülőtereken használt poggyászkocsikon.

De mi a baj a bőrrel?

A Euronews írásában felhívja a figyelmet arra, hogy állatvédők már régóta a marhákkal szembeni kegyetlenkedéssel vádolják a bőripart. Egy nemrégiben készült PETA-összeállítás szerint a bőriparban bevett gyakorlat, hogy a hosszú és kimerítő úton, amikor az állatokat a vágóhidakra viszik, nem adnak nekik élelmet és vizet, verik őket, vagy elektrosokkolják és gyakran még észnél vannak, amikor levágják őket.

Ugyanakkor az iparág nagyon káros a környezetre. A marhatartás, akár a húsa, teje, vagy a bőre miatt, a legnagyobb felelőse az erdőirtásoknak és a metángáz-kibocsátásnak. A Világbank jelentése szerint

az elmúlt 50 évben az Amazonas őserdejének 80 százalékát lényegében az állattartás terjeszkedése miatt irtották ki.

De a bőripar más téren is szennyezi a környezetet. Minden előállított négyzetméternyi termékkel 110 kilogrammnyi szén-dioxid kerül a levegőbe. Összehasonlításként, hasonló mennyiségű műbőr előállítása csak 15 kiló szén-dioxiddal terheli a légkört.

Ahhoz, hogy az állatok bőréből feldolgozható bőrt nyerjenek, több mint százféle vegyi anyagot kell használni, közte ciánt és formaldehidet.

Az Európai Unióban a bőrcserzés csak nagyon szűk korlátok között engedélyezett. Azonban a világ kevésbé szabályozott részén, például a déli féltekén, bőrkidolgozáshoz alkalmazott vegyi anyagok rendes pusztítást visznek végbe a környezetben. Például Nicaragua második legnagyobb városában a folyószennyezés legnagyobb felelősei a cserzőműhelyek.

A PETA egyébként arra ösztönzi az embereket, hogy inkább használjanak vegánbőrt vagy bőrhatású termékeket, esetleg textilbőrt. Közleményük szerint 2025-re a globális vegánbőrpiac meghaladja majd a 41 milliárd eurót. Mint jelzik, egyre több olyan bőrutánzat létezik, amelyekben egyáltalán nem található állati eredetű alkotóelem.

(Borítókép: Hesther Ng / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok