Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Szomália az éhínség szélén áll

2022. június 8., szerda 16:40

Hatalmas éhínség fenyegeti Szomáliát, több százezren is meghalhatnak, köztük nagyon sok gyermek – figyelmeztetett az Egyesült Nemzetek Szövetségének Szomáliáért felelős humanitárius koordinátora, akit a Middle East Monitor című hírportál idézett.

New York-i sajtótájékoztatóján Adam Abdel Mawla azt mondta, hogy az egyre súlyosbodó szárazság hétmillió embert érint, és máris több, mint nyolcszázötezren hagyták el otthonaikat.

Nagy valószínűséggel az idei esős évszakban sem lesz megfelelő csapadékmennyiség, így a helyzet 2023 közepéig vélhetően nem változik

– tette hozzá Abdel Mawla.

Mintegy 7,1 millió szomáliait, azaz a lakosság csaknem felét fenyegeti élelmiszer-bizonytalanság

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a külföldről behozott élelmiszerek ára 160 százalékkal emelkedett.

Szomáliában emellett csaknem 40 éve nem volt ekkora szárazság, az ENSZ becslései szerint a csapadékhiány okozta éhínségbe akár háromszázharmincezer gyerek is belehalhat.

Katasztrofális a helyzet

Szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy az ukrajnai háború nyomán elakadó gabonaexport miatt több afrikai országban – köztük Szomáliában – katasztrofális helyzet alakulhat ki.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak. Oroszország emellett jelentős műtrágya-szállítója is tucatnyi afrikai országnak.

Rovatok