Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak nemet mondtak a büntetőjogi enyhítésekre és reformokra

2022. június 9., csütörtök 07:10

Az Egyesült Államok hét tagállamában tartottak előválasztásokat kedden, a 2022. november 8-i félidős előválasztások előtt. A legnagyobb érdeklődés Kalifornia előválasztásait kísérte.

A választók Kaliforniában, Új-Mexikóban, Mississippiben, Montanában, Dél-Dakotában, Iowában és a keleti parti New Jersey-ben járultak urnákhoz, hogy képviselő- és szenátorjelölteket, kormányzójelölteket és polgármesterjelölteket válasszanak az őszi megméretésre.

Egyes helyeken ügyészekre is voksoltak. A New York Times tudósítása szerint San Franciscóban a választók visszahívták Chesa Boudin radikális baloldali kerületi ügyészt, aki 2020-as megválasztása óta széles körű büntetőjogi enyhítéseket és reformokat vezetett be.

Ennek eredményeképpen az elmúlt két évben olyannyira megnőtt a bűnesetek száma és a bűnözés mértéke a liberális fellegvárnak számító nagyvárosban, hogy még a demokrata párti szavazóknak is elfogyott a bizalmuk, és leváltották a jogászt.

Pártot váltott

A Los Angeles polgármesteri helyéért indult demokrata párti jelöltek közül Rick Caruso milliárdos ingatlanfejlesztő és Karen Bass képviselő jutott tovább a második fordulóba, miután egyiküknek sem sikerült 50 százaléknál nagyobb szavazói támogatást szereznie.

A második legnagyobb amerikai város demokrata párti polgármesteri előválasztási kampányát a közbiztonsággal és a hajléktalankérdéssel kapcsolatos aggodalmak uralták. Ennek is köszönhető, hogy Rick Caruso jelentős választói támogatottságot élvez.

A veterán republikánus Caruso ugyanis csak pár nappal azelőtt váltott pártot, hogy hivatalosan is bejelentette indulását a demokrata párti polgármester-jelöltségért.

Gavin Newsom demokrata párti kaliforniai kormányzó kényelmes győzelmet aratott az előválasztáson, és november 8-án Brian Dahle republikánus párti kaliforniai állami szenátorral mérkőzhet meg a tagállam első számú politikai posztjáért.

(Borítókép: Chesa Boudin 2022. június 7-én. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Rovatok