Index Vakbarát Hírportál

Kétezer embert kellett evakuálni a tomboló erdőtűz miatt Spanyolországban

2022. június 9., csütörtök 20:12

A dél-spanyolországi hegyekben keletkezett erdőtűz miatt 2000 embert kellett evakuálni Benahavis város központjából, három tűzoltó pedig megsérült – közölte a Reuters a helyi hatóságokra hivatkozva.

A lángok szerda délután csaptak fel az andalúziai partvidék brit turisták által különösen kedvelt részén – jelentette be a Twitteren az andalúziai tűzoltóság (INFOCA).

A forró nyári időjárás, a száraz aljnövényzet és a kedvezőtlen széljárás mind-mind közrejátszott a tűz kialakulásában, jelezte a szervezet.

A wildfire that started on the slopes of Pujerra mountain, in southern Spain, has forced the evacuation of 2,000 people from the town of Benahavis and injured three firefighters https://t.co/TwGsSEOiBy pic.twitter.com/746U52TGO5

— Reuters (@Reuters) June 9, 2022

A katasztrófavédelmi szolgálatok sátrakat állítottak fel a hétezer lakosú városban, de a legtöbb evakuált a rokonoknál vagy szállodákban húzta meg magát.

A tűzoltásba 200 hivatalos lánglovag és 100 katona kapcsolódott be, csütörtökön felderítő repülőgépek mérték fel a helyzetet a magasból.

Sajnos három tűzoltó is megsérült tűzoltás közben, egyikük testének 25 százaléka megégett, őt kórházba szállították

mondta újságíróknak Juanma Moreno andalúziai regionális elnök.

Szeptemberben egy másik erdőtűz pusztított ugyanebben a hegységben, amely napok alatt legalább 7780 hektárnyi (30 négyzetmérföldnyi) erdőt és bozótot tett hamuvá. Akkor mintegy 1000 tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán.

Rovatok